Na 2. Svetskom prvenstvu Haložana u mešanju sa mineralnim vodama osvojila je najbolja kombinacija Haložana godine 2012 sa mineralnom vodom Sarajevski kiseljak, a zatim je sledio Tempel i Jamnica i Knjaz Miloš, obe sa jednakim bodovima na trećem mestu. Na ocenjivanju jednog od najpopularnijih punjenja Ptujske kleti, članice Grupacije Perutnina Ptuj, koje se danas održalo u Vinskom hramu, međunarodna stručna komisija degustirala je i ocenila više od 18 kombinacija mineralnih voda iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Francuske. Prva tri mesta zauzele su mineralne vode koje dolaze iz uže regije, što i ove godine manifestira lokaliziran ukus i stvara pravi balkanski trijumf. »Degustirali smo špricere isključivo mešane sa mineralnim vodama iz staklenih flaša, jer je to najčišća ambalaža, koja ne utiče na atribute vode,« izjavio je po ocenjivanju Bojan Kobal, međunarodno priznati enolog, inače glavni enolog Ptujske kleti i predsednik stručne komisije. Tako je za sledeću godinu poznat najbolji špricer: »Naravno, ovo je stručna ocena, lično svaki ljubitelj može izabrati sam svoju najbolju kombinaciju,« dodao je Kobal.
Ocenjivanje mineralnih voda sa jednim od najpopularnijih punjenja Ptujske kleti ocenjivala je 11-člana međunarodna komisija, koja je imala vrlo zahtevan posao. »Odluka je bila vrlo tesna, jer je bilo potrebno oceniti više faktora sinteze okusa«, rekao je nakon ocenjivanja dr. Roman Glaser, predsednik uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj i dodao da ocenjivanje mineralnih voda sa Haložanom stavlja na kartu Ptuj i Sloveniju kao nositelje jedne od najpopularnijih nisko alkoholnih pića u svetu - špricera. »Uz podršku celokupne tradicije najstarije vinarije u Sloveniji, postavili smo standard kvalitete za sledeću godinu. Vino Haložan je konstanta, a svake godine testiramo koja mineralna voda se najbolje meša s njim,« naglasio je dr. Glaser i objasnio da percepcija da je špricer samo piće i da ne može pružiti gastronomski užitak ne stoji i da je za to dokaz upravo ozbiljno i stručno podržano ocenjivanje, kojim su danas izabrali najbolje od najboljih. Posebnu radost dr. Glaser je izrazio zbog toga što su tesno izabrane četiri najbolje vode, jer je između njih, na 20-stepenoj lestvici, postojalo samo 0,19 bodova razlike.
Inače, stručno ocenjivanje špricera, gde je standard Haložan, jedan od najsloženijih organoleptičkih ispitivanja ocenjivača, i odvija se prema prilagođenoj metodologiji za ocenjivanje penušaca. Međunarodna stručna komisija je ocenjivala bistrinu, boju, miris, okus, harmoniju, intenzivnost i kvalitet ugljičnog dioksida (mehurića), kao i perzistenciju okusa. Ukupna ocena, koja demonstrira simbiozu vina i mineralne vode u jednom od najpopularnijih osvežavajućih pića, omogućava ocenjivačima da se koncentrišu na detalje koji definišu najbolju kombinaciju. »Naša želja je da u najboljem špriceru uživaju svi u Slovenije, kao i šire. Zato je godišnji izbor najboljih kombinacija posebna vrsta smernica za potrošače i ponuđače«, po proglašenju izjavio je Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti i domaćin ocenjivanja. »Naravno, subjektivnost okusa je uvek otvorena za nove predloge. Potrebno je biti otvoren i testirati nekoliko kombinacija,« rekao je Mandl. Ptujska klet je sa Haložanom, koji obuhvata oko 75 odsto svih godišnjih punjenja vinarije, napravila korak napred prema odgovornoj popularizaciji vina, koja nije samo ograničena na vinogradarski okoliš. »Ptujska klet u celoj svojoj istoriji postala je nosilac vinarstva u regiji, svoju poruku neprestano nadograđuje, kako sa priznanjima koje primamo svake godine na stručnim ocenjivanjima, tako i vlastitim pozicioniranjem u prostoru,« istaknuo je Mandl. Ptujska klet je svojim punjenima Pullus najnagrađivanija vinarija u svetu u poslednjih pet godina i uspešno utvrđuje svoju poziciju na zahtevnom i razvijenom tržištu vina u zemlji i svetu.
Prijateljstvo tipičnih sastojaka omiljenog špricera je organizatorima nakon završetka 2. ocenjivanja otvorilo vrata ne samo za nastavak svetskog prvenstva Haložana, u ovome trenutku kada je u premijernoj izvedbi održana 50. godišnjica Haložana, već i za manifestaciju lokaliziranog kvaliteta. Posebna ljubav između dva elementarna dela špricera je tako postala nastavak za razotkrivanje okusa koja stvaraju ljudi sa najboljim od onoga što nudi zemlja. U ovom slučaju, vinova loza Haloza i Slovenskih gorica te vode koju crpe u Bosni i Hercegovini.