South Africa - Meeting Point 2011
Muzej afričke umetnosti u Beogradu u saradnji sa „Africa Village“, Južnoafričkom nevladinom organizacijom za kulturni razvoj Afrike, nakon velikog uspeha u čuvenom „Museum Quarter“ u Beču, organizuje ekskluzivnu izložbu savremenih dela najpoznatijih južnoafričkih umetnika i modernog dizajna SOUTH AFRICA - MEETING POINT. Pored izložbe, posetioci će moći da učestvuju i u interaktivnim radionicama. Ova manifestacija će se održavati od petka, 23.09. do nedelje 25.09.2011., u prostoru Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, u terminu od 12:00h do 22:00h. Svečano otvaranje bice održano u četvrtak 22.09 sa početkom u 20h.

Manifestacija će beogradskoj javnosti po prvi put predstaviti jedinstvenu kolekciju, dela 15 savremenih umetnika iz Južne Afrike. Izložba istražuje slojeve moderne kulturne produkcije i značenja koja doprinose razumevanju te vrste stvaralaštva. Posetioci će se upoznati sa originalnim radovima vodećih savremenih južnoafričkih umetnika kao što su Meri Sibande, Mbongeni Butelezi, Sem Nlengetva i Lorens Lemaoana. Uz radove umetnika, tokom manifestacije će biti predstavljeni i novi pravci u dizajnu enterijera – unikatni komadi nameštaja i dekorativni predmeti iz kolekcije Moya Afrika. Takođe prvi put Beograđanima će biti prikazan deo jedinstvene „Ardmore“ kolekcije, koja je visoko vrednovana na aukcijama širom sveta.

Većina umetnika živi u Johanesburgu – gradu koji se smatra ekonomskim i kulturnim pokretačem čitavog afričkog kontinenta. U pažljivoj selekciji kustosa Bongani Mkhonza i uz pomoć Klajva Sergaja, predstavljeni su jedinstveni umetnicki predmeti, napravljeni od najmaštovitijih materijala. Upotreba čitavog spektra različitih materijala istovremeno nosi i skrivene slike i nudi konceptualne poruke, otvorene za tumačenje.

Manifestacija SOUTH AFRICA - MEETING POINT će uključivati i kreativne radionice za mlađu populaciju. Ove radionice omogućiće učesnicima da se upoznaju sa umetnošću Južne Afrike. Gosti Muzeja afričke umetnosti biće umetnici - zanatlije iz Južne Afrike, koji će mladima pokazati kako se izrađuju predmeti od žice i perlica, kao i tehniku pletenja korpi. Ovaj jedinstven događaj u Muzeju afričke umetnosti će posetiocima dati priliku da na jedan drugačiji način posete Muzej, učestvujući u stvaralačkom procesu sa gostujućim umetnicima.

Ulaz na ovu manifestaciju je besplatan i otvoren za sve koji žele da pogledaju i dožive ovu jedinstvenu izložbu.