Povodom Dana evropske baštine, koji se ove godine u Srbiji tematski vezuju za stare zanate, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda, Turistička organizacija Sente i poslastičarnica Almaši iz Sente, organizuju promociju filma "Senćanski marcipan" i demonstraciju izrade ovog jedinstvenog proizvoda. Film je snimljen za potrebe TO Senta i kandidaturu za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
U utorak, 29. septembar u 12 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
Na promociji će govoriti direktorka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marina Lukić Cvetić, istraživač Zavoda dr Maša Vukanović, turizmolog Kornel Lašković, i glavni majstor za marcipan Antal Bicok. koji će na licu mesta i pokazati kako se izrađuje senćanski marcipan.
Senćanski marcipan je specifičan proizvod poslastičarnice Almaši, koji se bazira na francuskom kremu iz nekadašnje poslastičarnice Jožefa Longe iz Kikinde. Ova čuvena poslastičarnica radila je krajem XIX i početkom XX veka, a ugašena je izbijanjem Drugog svetskog rata.
"Almašijevi, najpre kao učenici poslalstičarnice Jožefa Longe, a sada i glavni majstori, već pet generacija prave isti proizvod. Od devet ukusa marcipana dva su postala suvenir Sente, a posvećeni su Senćanskoj bici, kada je zaustavljen prodor Turaka u Evropu. Na medaljonima od marcipana su likovi princa pobednika Eugena Savojskog i poraženog sultana Mustafe II", objašnjava Marina Lukić Cvetić.
Senćanski marcipan je više puta dobijao najviša priznanja Novosadskog sajma.