Na svečanoj promociji prvog srpskog kuvara Sale&Pepe koju je pripremila izdavačka kuća Attica Media u izdanju kompanije Laguna, u prisustvu medija predstavljena je zbirka od 54 recepta koji su već pola decenije objavljivani u srpskom izdanju najpopularnijeg kulinarskog magazina. Sale&Pepe, izdanje italijanskog licencnog časopisa prisutno je na našem tržištu od aprila 2007. godine i jedan je od dva najprodavanija kulinarska magazina u Italiji s tradicijom dugom 20 godina.
Novinari su uživali u specijalnoj degustaciji specijaliteta renomiranog restorana Lorenzo & Kakalamba, kao i u rafiniranoj aromi vina kompanije Tikveš i poklonima kompanije Danubius, uz poklon knjigu kuvara. Redakcija magazina Sale&Pepe, glavna i odgovorna urednica Danica Adžić i članice redakcije Sanja Savić i Ana Petrović u razgovoru sa novinarima su istakle da se sve namirnice iz recepata mogu pronaći na svim pijacama i u prodavnicama zdrave hrane i da je sve napisano jednostavnim jezikom. Ulogu vina uz dobar zalogaj preporučio je Aleksandar Kokir, direktor vinarije Tikveš. Pozdravljajući goste, Vanja Gavrovski PR menadžer Lagune je rekla da je prvi broj kuvara Sale&Pepe samo početak saradnje sa kompanijom Attica Media i da predstoje nova izdanja.
TELETINA u sosu od mleka
JED¬NO¬STAV¬NO
Priprema: 25 minuta
Kuvanje: 2 sata
405 kcal po porciji
SA¬STOJ¬CI ZA 6 OSO¬BA:
1,2 kg telećeg buta
1 manja glavica crnog luka
100 g svinjske pršute
25 g sušenih pečuraka
1 dl marsale ili porta
7,5 dl mleka
1 kašičica gustina
50 g putera
so
- Potopite pečurke u hladnu vodu na 20 minuta, pa ih ocedite, iscedite i iseckajte. Poređajte šnite pršute na list papira za pečenje tako da se delimično preklapaju i formiraju veći pravougaonik. Na sredinu postavite meso i obmotajte ga celog šnitama pršute. Uvežite kanapom ili rafijom.
- Oljuštite luk, sitno ga iseckajte, rastopite puter u ovalnoj šerpi, pa ubacite seckani luk i lagano ga pržite 2-3 minuta. Ocedite luk iz šerpe i ostavite ga sa strane. U šerpu ubacite meso i propržite ga sa svih strana. Dodajte mu sušene pečurke i luk i zalijte marsalom.
- Dodajte mlako mleko (sačuvajte sa strane 1 čašicu) i 5 dl vruće vode. Posolite, sačekajte da provri, pa kuvajte meso u polupoklopljenoj šerpi na tihoj vatri oko 1 i po sat ili ga prebacite u rernu, poklopite i pecite 1 i po sat na 180˚C.
- Ocedite meso iz sosa, u preostalom mleku razmutite gustin i dodajte ga sosu u šerpi. Kuvajte lagano 4 minuta, pa izblendirajte. Meso isecite na tanje šnite, poslužite ga uz sos i po želji ukrasite s malo seckanog peršuna.