U sredu 14.septembra u 12 časova Klinici za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije biće uručeno 10 ručnih dermoskopa, aparata koji omogućavaju uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom. Opremljenost ordinacija dermoskopima doprinosi povećanju broja ranootkrivenih melanoma, najopasnijeg raka kože koji se, ukoliko se otkrije na vreme, veoma uspešno leči jednostavnom hiruškom intervencijom. Pored melanoma, dermoskopi omogućavaju i otkrivanje nemelanomskih kancera kože, kao i prekanceroznih promena kože, te su neophodni u radu dermatoloških ordinacija.

Primopredaja dermoskopa održaće se u prostoriji biblioteke Klinike za dermatovenerologiju UKCS u Beogradu (Pasterova 2).

Donacija dermoskopa deo je društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože  „Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Primopredaji dermoskopa će prisustvovati profesor dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju UKCS, profesor dr Dušan Škiljević, zamenik direktora Klinike  i predstavnici Eucerin Srbija i Fonda B92.