AKREDITOVANA PRVA PRIVATNA BOLNICA ZA VANTELESNU OPLODNJU
Ministarstvo zdravlja najavljuje reforme sistema kojima ce biti omoguceno da se pacijenti lece i u privatnoj praksi o trosku zdravstvenog osiguranja, a sto ce moci da se primenjuje samo u akreditovanim privatnim bolnicama. Reforme sistema zdravstvene zaštite i osiguranja koje Ministarstvo zdravlja najavljuje za kraj godine, pacijentima će doneti i mogućnost lečenja u privatnoj praksi o trošku zdravstvenog osiguranja. U toku je procena kapaciteta odnosno mapiranje zdravstvenih institucija i njihovo akreditovanje. Prva privatna ginekološka bolnica “Beograd” specijalizovana za vantelesnu oplodnju, ovih dana je postala i prva u svojoj oblasti koja je dobila akreditaciju.

„Akreditovanje zdravstvenih institucija je ozbiljan proces koji predstavlja uvođenje reda, ali i kontrole u zdravstvu Srbije“ smatra jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice „Beograd“.

Prema podacima Udruženja privatnih lekara, u Srbiji ima 4.500 privatnih ordinacija i ustanova, a u njima je zaposleno više od 10.000 lekara. Do sada su akreditaciju dobile samo 3 privatne zdravstvene ustanove, što govori o visokim kriterijumima u ispunjavanju standarda.

Proces akreditacije bolnice „Beograd“ trajao je šest meseci, a vodio ga je tim od  više od deset ljudi. Kontroliše se sve – od osnovnih higijenskih pravila i uslova, preko protivpožarne zaštite i organizacije rada do kvaliteta opreme i stručnosti kadra. Od ispunjenosti standarda i visine ocene, zavisi i trajanje akreditacije. Maksimum je 7, a minimum 1 godina.

“Mi se trudimo da držimo neki korak sa većinom centara ovog ranga u svetu i izuzetno smo ponosni što smo akreditaciju dobili na maksimalnih 7 godina” – kaže prof. dr Radulović.

Revolucionarni bioinkubator povećava uspešnost VTO  za još 10% do 20%

U Specijalnoj bolnici “Beograd” trenutno su najponosniji na najnoviji bioinkubator sa “time laps”-om (permanentni monitoring) koji se u svetu smatra revolucionarnim, jer stepen uspešnosti vantelesne oplodnje podiže za dodatnih 10% do čak 20%.

„Radi se o individualnom bioinkubatoru koji nam omogućava da embrione kultivišemo odvojeno i da ih prvi put posmatramo kontinuirano 24 časa bez narušavanja njihove mikrosredine. Upravo zbog toga ovaj bioinkubator u čitavom svetu je ocenjen kao revolucija u vantelesnoj oplodnji”  – ginekolog – embriolog dr sci. med. Bojana A. Savićević.

U privatnom sektoru se već sada leči čak 40% pacijenata, a procene su da bi taj procenat išao i do 80% ukoliko bi građani samo sa knjižicom mogli da koriste privatne klinike. To znači da prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja bismo morali da dobijemo u državnim ustanovama, u mnogim slučajevima ostaju na papiru, zbog čega se najavljena reforma isčekuje sa nestrpljenjem.

On line anamneza steriliteta i konsultacije sa stručnim lekarskim timom posredstvom interneta “On line anamneza” svim zainteresovanim osobama obezbeđuje da sedeći kod kuće popune upitnik koji im omogućava da u kratkom roku saznaju da li imaju problem sa sterilitetom, ako ga imaju da dobiju osnovnu anamnezu, te da zakažu pregled koji će zahvaljujući već dobijenoj prvoj slici trajati znatno kraće.
Obezbedjena je potpuna poverljivost podataka i lako snalaženje u popunjavanju, a jedini uslov je da par koji želi da na ovaj način dobije dijagnostiku steriliteta prethodno uradi nekoliko dijagnostičkih testova, kao što su ultrasonografska dijagnostika materice i jajnika, spermogram, bazični hormonski testovi.