Ovih dana, sve je u znaku predstojećeg Svetskog dana životinja koji se obeležava svake godine 4. oktobra. Održavaju se brojni događaji posvećeni ovim posebnim stvorenjima, upućuje se apel na očuvanje njihove vrste i na to koliko one znače planeti zemlji. Podsetimo, svetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Odlučeno je da taj dan tradicionalno bude obeležavan 4. oktobra, kada Katolička crkva slavi Svetog Franja Asiškog – zaštitnika životinja. Od tada je Svetski dan životinja postao dan sećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban naglasak stavljen je na ljude koji ih vole i poštuju. „Suočavamo se brojnim zalutalim životinjama ali i ubijanjem životinja koje su mnogo važne za naš eko-sistem. Recimo, ogroman broj pasa i mačaka nikada ne oseti toplinu doma, i svoje dane provode na hladnoj i mokroj ulici, ili u nekom od prihvatilišta za nezbrinute životinje.

Kako sam rođena na selu, tako sam odmalena učila da volim sve životinje, te kad god sam bila u mogućnosti, udomljavala bih ih ili širila vest drugima da ih zbrinu. To je najmanje što možemo da učinimo, a one na svoj način znaju biti zahvalne. Smatram ih ravnopravnim stanovnicima okruženja sa kojima dišemo isti vazduh.“ Izjavila je humanitarna, poznatija pesnikinja Božica Velousis koja se za potrebe našeg portala, fotografisala u beogradskom zoološkom vrtu i koja priprema projekat posvećen ugroženim životinjama.

Stoga, poštovani čitaoci, imajte u vidu da životinje, baš kao vi,  osećaju bol, patnju, strah i stres, i nemojte im činiti ono što ne želite da neko čini vama.  

Pesnikinja veruje da će i ove godine „JKP Veterinar Beograd“ u saradnji sa institucijama i kompanijama, prirediti neku od akciju u centru grada, kako bi se širila svest o Svetskom danu životinja.

Dolazi zima, budite humani. Ukoliko živite u zgradi, pustite ih u ulaz da prespavaju, ukoliko živite u kući, neka prenoće u vašem dvorištu... a zauzvrat uzvratiće vam ljubavlju.