Microsoft razvojni centar Srbija sa izuzetnim ponosom najavljuje početak rada udruženja „Inicijativa Digitalna Srbija“, čiji je jedan od osnivača. Događaj koji će obeležiti početak rada Udruženja održaće se u ponedeljak, 29. maja 2017. godine, u Domu omladine Beograda, s početkom u 15 časova. Fokus ovog događaja biće budućnost i kako će ona izgledati, kao i kako pripremiti srpske kompanije za digitalne izazove.

Osnivači ove neprofitne inicijative su Infostud, Nordeus, Startit, Seven Bridges, Price Waterhouse Coopers, Ringier Axel Springer, Telekom Srbija, Telenor i Microsoft razvojni centar Srbija.

„Inicijativa Digitalna Srbija” je osnovana sa idejom da spoji vodeće kompanije iz oblasti tehnologije, IT i telekomunikacija, kako bi mapirale put digitalnih transformacija u Srbiji, i pružile pomoć i stručnu podršku u procesu inovacija koje će doprineti boljoj budućnosti njenih građana. Upravni odbor Inicijative Digitalna Srbija čine predstavnici kompanija osnivača, a predsednik upravnog odbora je Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa.

Sve aktivnosti udruženja usmeriće se na unapređivanje okvira i investicione klime potrebne za tehnološko preduzetništvo, inovacije u srpskoj IT industriji, kao i bolji nivo digitalne pismenosti i edukacije u digitalnoj ekonomiji. Kompanije koje žele da učestvuju u realizaciji ovog cilja i da doprinesu udruženju „Inicijativa Digitalna Srbija” dobrodošle su da se pridruže.

Među govornicima konferencije pored Branka Milutinovića, biće i Stefan Kuster, jedan od osnivača „Digital Switzerland“, Džerard Makarti i Ladislav Miler, koji će govoriti o transformaciji Irske iz ekonomije zasnovane na poljoprivredi u high-tech ekosistem, Igor Bogićević, iz kompanije „Seven Bridges“, koji će govoriti o važnosti transfera znanja iz akademske zajednice u industrijsku primenu, i profesorka Vesna Bengin koja će pričati o moći IT da skalira industrije.

„Inicijativa Digitalna Srbija” prati uspeh udruženja „Digital Switzerland” i nastaviće ideju velikog broja digitalnih centara kao što su London, Tel Aviv i Berlin, koji su se rano pridružili pokretu digitalne tehnologije i inovacija, i danas predstavljaju neke od najznačajnijih globalnih IT centara.