Kako očistiti srebro?
Vidljiv i trag prašine

Predmeti od srebra koji se redovno upotrebljavaju i peru, ne moraju se specijalno čistiti, što im „godi" a vama predstavlja obavezu manje. Posle svake upotrebe, srebrne predmete treba oprati toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa. Osim pranja, treba ih redovno brisati od prašine vodeći računa da tkanina kojom se briše bude savršeno čista i meka, bez ikakvih nečistoća koje lako mogu da naprave površinske ogrebotine. Srebro je mek materijal koji se može ogrebati i prilikom skidanja tamnog sloja koji se neizbežno stvara na površini, osim ako se predmet ne čuva pod specijalnim uslovima. U pitanju je srebro sulfid koji nastaje u dodiru sa vazduhom koji sadrži sumpor.

Po bakinom receptu

Srebrnina se čisti krpom ili rukavicom natopljenom u sredstvo koje ste izabrali, ili nekim napravljenim po bakinim receptima. Jedno od takvih možete i sami napraviti tako što ćete 10 delova hladne vode pomešati sa 2 dela amonijaka i 1 delom sredstva za čišćenje srebra. Ovom tečnošću dobro natopite pamučnu tkaninu i ostavite je da se osuši bez ceđenja.

Drugi način čišćenja je potapanje u specijalnu tečnost koja se pravi od 1 dela sode za pranje pomešanog sa 20 delova vode. Tečnost treba da stoji u aluminijumskoj posudi. Neka vas ne uplaši kad ova smeša počne da se puši. Srebrne predmete umočite u ovaj rastvor a zatim ih isperite vrućom vodom i osušite.

Možete primeniti i princip elektrolize: srebrni predmet uvijte u alufoliju i uronite u lonac sa slanom vodom koja treba da ključa 20 minuta. Tako će doći do hemijske reakcije pa će oksid sa srebrnog predmeta preći na foliju. Predmet zatim izvadite iz vode, osušite i uglačajte mekom krpom. Ovaj postupak se ne sme primeniti na posrebreni predmet.
U nedostatku  specijalnog sredstva za čišćenje srebra, možete da upotrebite i pastu za zube ili alkoholno sirće.

Brzo čišćenje

Ako nemate mnogo vremena, za nekoliko sekundi crne mrlje sa nakita ili pribora za jelo možete odstraniti tako što ćete ih staviti u cediljku i potopiti u toplu vodu. Ovim postupkom će se za kratko vreme očistiti i nečistoća sa teško dostupnih delova. Kada predmete izvadite iz vode i ocedite, uglačajte ih jelenskom kožom.

Odstranjivanje mrlja

Ako su predmeti od srebra dobili crne mrlje ili su potamneli, upotrebite jednu od krema ili tečnih sredstava za poliranje srebra koja istovremeno odstranjuje oksidaciju, poliraju i daju sjaj ali i stvaraju zaštitni sloj koji duže vremena štiti od oksidacije.

Tragovi od prstiju neće ostati na srebru ako navučete rukavice

Čišćenje graviranog srebra


Prilikom upotrebe ovih sredstava za čišćenje obavezno se pridržavajte uputstava proizvođača. Za čišćenje graviranog srebra treba upotrebiti specijalnu četku za čišćenje srebra, mekanu dečiju četkicu za zube ili komadić vate namotan oko drvenog štapića. Sredstvo za čišćenje nanesite u sva udubljenja da bi se uklonio tamni sloj, a onda predmet dobro isperite.

Praznična trpeza delovaće još svečanije sa dobro očišćenim srebrnim posuđem

Zaštita srebra od tamnjenja

Srebrni predmeti brže tamne u vlažnoj i slanoj sredini. Da bi ih zaštitili, zamotajte ih u specijalne vrećice ili tkanine impregnirane sredstvom za sprečavanje tamnjenja, u specijalni papir ili vatu koji ne sadrže kisele sastojke. Silikonski želatinski kristali dobro će doći jer upijaju vlagu iz vazduha tako da srebro ostaje suvo. Papir u koji su ovi predmeti umotani ne treba pričvršćavati gumicom ili selotejpom, jer oni mogu da izazovu koroziju. Srebrnina ne sme biti držana ni u plastičnim kesama jer usled kondenzacije nastaje sloj od kojeg srebro tamni.

Praktični saveti

• Srebrni pribor za jelo koji je očišćen nekim hemijskim sredstvom treba oprati sapunom i dobro osušiti.
• Srebrni predmeti će pocrneti i od hlorisane vode. To nekad može da bude i od koristi ako neki predmeti izgledaju kao sasvim novi. Srebro nipošto ne sme da dođe u dodir sa namirnicama kao što su jaja, majonez, senf i vinsko sirće jer će one napraviti mrlje.
• Ne sme se prati zajedno sa drugim metalnim posuđem u mašini za sudove, jer će potamneti.
• Ne sme se čistiti praškom za ribanje, ni brisati novim lanenim krpama koje još imaju apreturu jer ona deluje abrazivno.
• Prilikom čišćenja navucite pamučne rukavice jer će od kiseline na vašoj koži metal potamneti.
• Žig treba čistiti što pažljivije jer samo ako je dobar i izrazit može da poveća vrednost