Poštujući epidemiološke mere, u utorak 21. septembra je održana humanitarna akcija "ČUTI I RAZUMETI" posvećena osobama sa oštećenim sluhom. Akcija se od 2012. godine tradicionalno održava krajem septembra povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba. Ove godine učesnici akcije su se družili u Beogradu a zbog složene epidemiološke situacije akciji su prisustvovala deca iz specijalnih škola za decu oštećenog sluha iz Niša, Jagodine, Subotice i Beograda dok par škola nije moglo da učestvuje. Učesnici akcije su se okupili u Muzeju nauke i tehnike gde se na samom početku prisutnima u ime organizatora akcije obratila Jela Mrmak, direktorka kompanije Audiovox i istakla da je u vreme pandemije kada nas je virus naterao da pokrijemo lice maskama osobama sa oštećenim posebno teško da razumeju govor. Poslata je posebna poruka deci da oštećenje sluha ne sme biti prepreka da uče i uživaju u životu i da institucije i društvo treba da ih podrže tako što će im omogućiti dobre slušne aparate, razumevanje i podršku.

Posle formalnog otvaranja učesnici akcije su uz stručno vođenje kustosa obišli Muzej nauke i tehnike a nakon toga su se veselim GSP tramvajem prevezli do Kalemegdana. Usledio je ručak i osveženje u restoranu Mali Kalemegdan a decu je u restoranu zabavio dugogodišnji prijatelj akcije, mađioničar Piksi sa svojim odličnim nastupom. Za kraj akcije učesnici su obišli i Prirodnjački muzej na Kalemegdanu uz stručno vođenje kustosa muzeja. Podršku deci sa oštećenim sluhom svojim prisustvom su dali i Ana Štajdohar i Prljavi Inspektor Blaža.

Ove godine je u okviru manifestacije "ČUTI I RAZUMETI" pokrenuta i akcija poklanjanja kvalitetnih Oticon slušnih aparata gde je planirano da se pokloni 3 aparata ali je zbog velikog interesovanja i specifične situacije poklonjeno 4 aparata. Aparate su dobili devojčica Lena Jocić iz Velike Plane (2 aparata), Tijana Mitrović iz Niša i Farago Erika iz Bajmoka.