Zimski dečiji naučni kamp DNK, pod nazivom "Biologija na struju", tradicionalno po peti put ovog zimskog raspusta, Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske - Kolegijum Hungarikum Beograd organizuje u saradnji sa Centrom za promociju nauke, od 16. do 20. januara 2023. godine.  Ove godine partnerstvu se pridružio i Muzej nauke i tehnike u kome će se održavati besplatne dečije radionice. Peti Dečiji naučni kamp ovog zimskog raspusta podrazumeva spoj istraživanja živog sveta sa istraživanjima tehnologije. Disciplina koja se time bavi zove se biorobotika, a iz nje je proistekao naziv kampa "Biologija na struju". Ove godine DNK će će se održavati i virtuelno i uživo. Deca iz Beograda i okoline, uzrasta od 8 do 11 godina, mogu da prisustvuju programima Dečijeg naučnog kampa uživo, u Muzeju nauke i tehnike, uz obaveznu prethodnu prijavu Centru za promociju nauke. Šta će deca otkrivati ove zime na DNK?

Inspiracija na ovogodišnjem kampu je mađarski naučnik Albert Sent-Đerđi, dobitnik Nobelove nagrade za istraživanja Vitamina C. Međutim, Sent-Đerđi je pokušavao da odgovori i na pitanja kakva biofizika stoji iza naših mišića i kako se krećemo. Zanimljivo je što u ovogodišnju DNK avanturu polaznici kreću od paprika, a doći će do robotskih supermoći koje pomažu ljudima.

DNK uživo održava se u jednom ciklusu u trajanju od pet dana, od ponedeljka, 16. do petka, 20. januara 2023. godine, u Muzeju nauke i tehnike. Prva četiri dana kampa program će trajati od 9 do 14 časova, dok će poslednjeg, petog dana kampa, u petak, 20. janura 2023. godine, biti održan od 14 do 19 časova.

Okupljanje dece je u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Rad na kampu uključuje društvene, slobodne ali i veoma fokusirane timske aktivnosti koje će se smenjivati svakog dana programa. Deca će raditi u timovima sa ciljem da u u svom radu imaju što više slobode, ali i ostvare što bližu međusobnu saradnju i sa odraslima. Svakodnevni rad podrazumeva upoznavanje sa dnevnom temom, promišljanje o problemima, upoznavanje sa 'mejkers' alatima, programiranje u scratch-u i razmenu iskustava na kraju radnog dana.

Petog, poslednjeg dana kampa dečji radovi nastali u toku nedelje na radionicama će postati sastavni deo izložbe Muzeja nauke i tehnike i biti predstavljeni javnosti!

Polaznici će uz instrukcije voditelja radionica možda doći i do izuma koji će pomoći ljudima da se bolje snađu u prostoru, ili da prepoznaju boje iako su daltonisti (zaista postoji antena za hvatanje frenkvencije boja!?), možda stvore robotsku ruku ili čak postanu kiborzi!?  Kao i obično, organizatori ne znaju unapred šta će nastati tokom Zimskog naučnog kampa, ali žele da stvaraju prototipove novih izuma sa decom, naučnicima i naučnim komunikatorima.

Budući da je broj učesnika na radionicama je ograničen, prijava je obavezna.

Za pitanja u vezi sa prijavama i učešćem dece na kampu zadužena je organizatorka Ana Klobučar iz Centra za promociju nauke, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

"Vidimo se na zimskom DNK. Jer nauka je super!" - poručuju organizatori.