Prijavi se i budi deo na vremeplov.in.rs/konkurs Želiš da budeš voditelj/ka programa ili PR - da gostuješ u medijima, deo Vremeplov programa ili želiš da volontiraš? Spremite se, 11. 09. 2021. godine u subotu od 11 časova počinje 3. VREMEPLOV -festival animiranih sećanja koji će se održati u Saletli, u Dunavskom parku i trajaće do 21 čas. Budite i vi deo festivala i prijavite se za učešće u programu. U slučaju loše epidemiološke situacije, 3. Vremeplov će biti održan u virtuelnom prostoru, putem televizije i internet portala. Ovogodišnja tema Vremeplova je Zmaj Jovina ulica. Vremeplov je portal i Festival kulturno-istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi. Inovativni, interaktivni, hipnotički projekat Vremeplov uključuje građane u Festival koji je baziran na spoju različitih medija i umetničkih disciplina: sinemagraf, film, video, animacija, fotografija, zvuk, dizajn, performans, igra, arhitektura, strip, moda, muzika, knjiga...

Osnovna ideja: Uključivanje što većeg broja građana u kulturne tokove i očuvanje kulturne baštine kroz digitalizaciju i najnovije forme i medije. Uključivanje dece u promišljanje, bolje razumevanje i kritičko preispitivanje sopstvenog okruženja ali i upoznavanja sa Evropom i običajima različitih nacija i naroda. Najviše smo usmereni na decu i mlade jer su oni naša nada i budućnost.

Sažet opis programa:

1. VR (virtuelna realnost) upoznavanje sa velikim prirodnim rezervatom, sa divljim životinjama ili putovanje kroz vreme npr. u 1921. godinu,

2. Sinemagrafi najnoviji hipnotički medij, animirane i oživljene stare fotografije Novog Sada,

3. Filmski Vremeplov filmići o fenomenalnim i iznenađujućim činjenicama, sećanjima i zanimljivostima o Novom Sadu radi lakšeg i zabavnijeg usvajanja i širenja kulture i obrazovanja. Korišćenje JupiJE kratkih video formi kao inovativne pedagogije.

4. Vintidž digitalna galerija zanimljive istorijske ili lične fotografije i video zapisi, neverovatne istorijske snimke iz celog sveta (npr. video snimak prvog mobilnog telefona iz 1922 godine), stare reklame eks JU, tradicionalni ručni vez - što je nekada visio iznad svakog šporeta, stare mape Novog Sada, razglednice isl..

5. QR kodovi postavljeni po Novom Sadu, skeniranjem se na telefonu pojavljuju emisije o Novom Sadu, sinemagrafi, fotografije, priče i drugi kulturni sadržaji.

6. Snimanje građana ispred specijalnog platna (Chroma key) kako bi postali deo Sinemagrafa - oživljenih starih fotografija. Na inovativnan način uključujemo građane da postanu deo novog umetničkog dela i upoznaju se sa vizuelnim arhivskim materijalom Novog Sada.

7. Sigrarije organizovale bi se zabavne igre za decu koje su se nakad igrale na ovim podnebljima: lastiš, kolariću paniću, između dve vatre, trule kobile, šuge, preskakanje konopca, šareno jaje, fote isl. Roditelji bi bili pozvani da aktivno učestvuju prisećajući se detinjstva uz priče deci ali i u pokazivanju i prenošenju veština igranja igara.

8. Modni Vremeplov građanima bi putem internet portala bile predočene fotografije kakva je moda bila u gradu u kom periodu, kako bi im se olakšalo pripremanje i kakvu garderobu da izaberu za 3. Vremeplov a tako bi se i upoznali sa jednim kulturnim razdobljem u našem gradu kroz modu.

9. Muzički Vremeplov do devedesetih godina prošlog veka,

10. Vremeplov duhovne i materijalne kulture građani donose svoje vredne stare stvari, i na taj način razmenjuju uspomene i sećanja,

11. Divan otvoreni razgovori i sećanja građana radi očuvanja žargona, normi ponašanja, sredstva sporazumevanja, religije, znanja, vaspitanja i obrazovanja, umetnosti, ideologija, navika, običaja isl.,

12. Kviz uključivanje građana koji nisu konzumenti kulturno-umetničkih dešavanja u promišljanje kulture i načina života Novog Sada kroz zabavnu formu kviza. Sadržaj pitanja bi bio vezan za kulturu, istoriju, zanimljivosti i priče o Novom Sadu,

13. Izvođački programi deca nastupaju (koncert, recitacija, performans isl),

14. Izložba na zadatu temu deca bi pravila plakat, crtež, fotografiju, kolaž i druge prihvatljive oblike i tehnike prigodne za papir po slobodnom izboru. Napravili bismo izložbu najboljih dečijih radova koji uspešno menjaju okolinu i doprinose novom viđenju i razvoju Novog Sada.

15. Xumanitarna akcija udomljavanje životinja, prodaja starih knjiga, garderobe, igračaka, suvenira isl. radi prikupljanja novca za pomoć deci ili životinjama isl,

16. Aktivizam deca bi bila uključena i u osmišljanje radne ili neke druge akcije tokom događaja, a najbolja ideja bi se realizovala,

17. Ozelenjavanje posadiće se zelenilo, cveće ili drveće na nekom zgodnom mestu u našem gradu.

KONKURS

Povodom održavanja Festivala animiranih sećanja o Novom Sadu – VREMEPLOV, Udruženje za video umetnost VIDEOMEDEJA raspisuje konkurs tragajući za porodičnim filmovima, fotografijama iz ličnih albuma ali i za raznovrsnim umetničkim sadržajem, kulturnim programima kao i akcijama koje će promeniti svet, ups, u stvari vašu okolinu, ili ipak svet?! Spremite i ručno izrađene suvenire ili stare predmete koje su voleli vaše bake i deke pošto ćete imati priliku da ih pokažete ili prodate u humanitarne svrhe na vintidž bazaru Vremeplova.

Budite deo Festivala Vremeplov koji će se održavati bar jednom godišnje, svake druge subote u septembru u Novom Sadu.

Prijavljivanje se vrši putem naših onlajn prijava koje možete popuniti na sajtu prijava-za-konkurs-vremeplov i potpuno je besplatno.

Ako nemate mogućnosti da nam elektronski pošaljete skeniranu fotografiju ili drugi vizuelni materijal, kontaktirajte nas putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili nam pošaljite poruku putem fejsbuka www.facebook.com/vremeplov pa ćemo zajednički naći neko drugo rešenje.

Važno! Ovaj deo se odnosi samo za prijave u kategoriji Autorsko delo

TEMA 3. VREMEPLOVA

Zmaj Jovina ulica je opšta tema 3. Vremeplova i odnosi se na ovogodišnje prijave i učesnike koji treba da zadovolje neki minimum u odnosu na zadatu temu.

Zmaj Jovina ulica u bilo kom obliku i formatu, prezentovana bilo kojom tehnikom i materijalom.

Ulica kao takva, samo njeni skriveni delovi, pasaži, kapije, detalji na kućama, zanimljivi deo asfalta ili zelenila, vaša projekcija ulice kako bi voleli da ona izgleda, šta biste menjali ili ne, vaše uspomene vezane za Zmaj Jovinu, lične emocije i sve ono što ćete se vi setiti a mi nismo a vezano je indirektno ili direktno za Zmaj Jovinu ulicu.

Možete je predstaviti na realističan način ali mi jako cenimo i nadrealizam, impresionizam, minimalizam, računarsku umetnost, simbolizam, Futurizam, pop art, savremenu umetnost….

Radove treba poslati elektronski u sledećim formatima:

- Tekstove pesama, priča isl. u WORD-u ili PDF-u - najviše do dve strane (do 3600 karaktera).

- Crteže, plakat isl. skenirane u dobroj rezoluciji u JPG ili PNG formatu (čuvajte radove u originalu i ukoliko vaš rad bude izabran bilo bi poželjno da isti rad i dostavite organizatoru u obliku u kom je rađen, radi učestvovanja u izložbi).

- Video, animacije, film isl. u MOV, AVI, MP4 ili GIF formatu,

- Nastupe poslati kao video fajlove u MOV, AVI, MP4 ili GIF formatu ili pisani opis a ne duži od jedne strane, 1800 karaktera.

Na poleđini svakog rada OBAVEZNO moraju biti zalepljeni ili ispisani (da ne probije na prednju stranu rada) podaci autora: ime i prezime, godište, razred, ko prijavljuje rad (ime roditelja staratelja ili učitelja isl. a u grupnoj prijavi obavezno i sa nazivom i ustanove ispred koje deca učestvuju), kontakt telefon i imejl.

KATEGORIJE

Izaberite jednu od ponuđenih kategorije. Vaš izbor se ne mora ograničiti samo na jedan deo programa ili kategoriju, možete biti deo celokupnog programa:

Autorsko delo ROK ZA PRIJAVU: 1. AVGUST (za prijavljivanje putem škola, predlažemo da to bude kraj školske godine)

Vremeplov će objaviti vaše najbolje autorske radove virtuelno ali i putem štampanih i elektronskih izdanja u vidu knjige, cd-a isl. Prijavite se i budite deo programa, izrazite se na vaš autorski način: filmom, videom, animacijom, fotografijom, plakatom, crtežom, performansom, igrom, arhitektonskim crtežom, stripom, sa skicom modnog dizajna ali sa gotovim predmetima (tašne, garderoba, obuća isl), muzičkim nastupom, pesmomili pričom u formi teksta ili nastupa.

pošaljite vaš video snimak zaboravljenih igara (lastiš, kolariću paniću, vrtenje obruča, između dve vatre, trule kobile, šuge, preskakanje konopca, šareno jaje, fote, partizani inemci isl.) i tako postanite deo video uputstva za igranje igara, ovaj deo pod *nije vezan za ovogodišnju temu.

Arhivski materijal PRIJAVA je moguća tokom cele godine

Pošaljite nam arhivski materijal: fotografije, razglednice, video, film, mape isl. Novog Sada, iz vaše lične arhive. Postanite deo digitalne kolekcije i sačuvajte uspomene od zaborava.

Akcija ROK ZA PRIJAVU: 1. AVGUST (za prijavljivanje putem škola, predlažemo da to bude kraj školske godine)

Pošaljite nam predlog i kreirajte vi program: humanitarnu ili radnu akciju

Učešće u programu PRIJAVA je moguća tokom cele godine

Prijavite učešće u već osmišljenom programu: proverite znanje o Novom Sadu u kvizu, učestvujte u takmičenju u zaboravljenim igrama za duh ali i telo (lastiš, između dve vatre, preskakanjekonopca), udomi životinju (ponudi ili usvoji), budi deo sinemagrafa (animiranih starih fotografija) dođi na SNIMANjE GRAĐANA - ispred specijalnog platna (Chroma key), izvođački programi - deca nastupaju (koncert, recitacija interpretacija, čitanje isl.), ozelenjavanje (zajedno ćemo posaditi zelenilo, cveće ili drveće na nekom zgodnom mestu u našem gradu), bazar...

Volonteri ROK ZA PRIJAVU: 1. AVGUST

Više na vremeplov.in.rs/volontiraj

PR - lice festivala, ROK ZA PRIJAVU: 1. JUL

Osoba zadužena za gostovanja u medijima.

Voditelj/ka Festivalskog programa ROK ZA PRIJAVU: 1. JUL

Prezentacija ROK ZA PRIJAVU: 1. AVGUST

Naučite nas nešto novo ili nam pokažite zanimljive vizuelne materijale o Novom Sadu.

ORGANIZATOR

Udruženje za video umetnost VIDEOMEDEJA je organizacija sa tradicijom i iskustvom od 25 godina u oblasti kulture, umetnosti i novih medija.

Udruženje za video umetnost VIDEOMEDEJA je nezavisno, nevladino, neprofitno i vanstranačko udruženje građana. Osnovano je 1996. u Novom Sadu.

Osnovne aktivnosti, specifična znanja i veštine VIDEOMEDEJE su organizacija festivala i produkcija video radova; organizacija izložbi, instalacija, multimedijalnih događaja, performansa, audio vizuelnih nastupa, koncerata, tribina, seminara, radionica, studijskih putovanja, produkcija i postprodukcija umetničkih video radova, igranih i dokumentarnih kratkih i dugometražnih filmova, promotivnih spotova, softverskih prezentacija, izdavačka delatnost (publikovanje i distribucija radova domaćih i internacionalnih autora, kataloga i publikacija), razvoj interkulturalnog dijaloga, upostavljanje partnerskih odnosa i učešće u evropskim projektima, saradnja sa relevantnim institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou, edukacija iz oblasti savremenih i novih medija, tehnološki razvoj sredine i virtuelnog prostora, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa video i druge umetničke produkcije u Republici Srbiji i šire, učestvovanje u brojnim samostalnim projekcijama-selekcijama po pozivu, predavanja i prezentacije na fakultetima, festivalima, kulturnim institucijama isl. u zemlji i inostranstvu. Izrada i objavljivanje prvog, najvećeg, jedinstvenog, besplatnog, javnog, svetskog, online portala Videomedeja VAL (Video Art Biblioteka).

REZULTATI KONKURSA

Selekciona komisija ili urednik programa će napraviti konačan izbor programa najkasnije do 1. septembra tekuće godine i o tome će Vas obavestiti neposredno nakon donošenja odluke kroz mejling listu gde se automatski prijavljujete slanjem prijave. Ako nakon obaveštenja o rezultatima konkursa više ne želite da primate naše mejlove, kliknite odjavu, na dnu poruke u mejlu i bićete izbrisani sa mejling liste i nećete više primati obaveštenja.

U nekim kategorijama će se izbor radova razmatrati prema godištu aplikanta, npr. predškolsko, po razredima (biraće se najbolji radovi iz prvog, iz drugog itd) i odrasli (srednja šola, studenti i stariji građani)

Selekciona komisija neće uzimati u razmatranje jedino prijave koje sadrže uvredljive ili agresivne poruke ili sadržaj.

TROŠKOVI

Prijavljivanje putem naših online prijava preko sajta vremeplov.in.rs je potpuno besplatno, nemate nikakve troškove prema Organizatoru.

PRAVO NA UČEŠĆE U KONKURSU

Pravo na učešće u Konkursu imaju maloletna i sva punoletna lica koja prihvate i ispune sve uslove i zahteve propisane ovim Pravilnikom. Prijave za maloletna lica popunjava roditelj/staratelj ili učitelj/nastavnik koji prijavom garantuje da ima saglasnost roditelja za prijavljivanje deteta u programu Vremeplova.

Grupna prijavljivanja su moguća za sledeće kategorije: Akcija, Učešće u programu i to isključivo ako su grupe deo školskih ili nekih drugih registrovanih ustanova ili organizacija. U tom slučaju je dovoljno prijaviti samo grupu npr. kao razred I3 ili kako je već ta ustanova definisana. Prijava se podnosi od strane odgovornog lica koje predvodi tu grupu i odgovara za istu, npr. učitelj, direktor, vaspitač isl.
Prijavljivanja u kategorijama: Autorsko delo, Arhivski materijal , Volonteri, PR - lice festivala, Voditelj/ka Festivalskog programa, Prezentacija ne mogu se voditi kao grupna, pa je obavezna pojedinačna prijava za svakog aplikanta ili za svako delo. Delo ili aplikanta može prijaviti isključivo punoletno lice: roditelj/staratelj ili učitelj/nastavnik.

Materijale koje učesnici dostavljaju Organizatoru ne smeju da:

ni na koji način povređuju autorska prava, i/ili druga prava bilo kog trećeg lica;
sadrže uvredljiv, seksualno eksplicitni, diskriminatorski, nasilni ili drugi neprikladan sadržaj;
budu protivne pozitivnopravnim propisima, javnom poretku ili opšteprihvaćenim moralnim načelima.

Više o programu 3. Vremeplova na sajtu vremeplov.in.rs ili nas pretite na fejsbuku www.facebook.com/vremeplov.in.rs