Prvi put od osnivanja ASITEŽ asocijacije 1965. godine, naš region će biti u centru pažnje ljudi iz celog sveta koji se bave teatrom za decu i mlade. Biće to prilika da se dokažemo kao važan kulturni centar ovog regiona, svojevrsni hab koji povezuje scenu pozorišta za decu i mlade u Jugoistočnoj Evropi sa ostatkom Evrope ali i sveta. Ta prilika ima ime i zove se: Prekretnica – Konferencija izvođačke umetnosti za decu i mlade. Ova konferencija, namenjena pre svega profesionalcima u oblasti izvođačke umetnosti, sastavljena je iz nekoliko delova. U okviru konferencijskog programa učestvuje još preko 50 stručnjaka, istraživača u oblasti dečjih prava, omladinske participacije, prava na kulturu, kao i umetnika i producenata sa fokusom na scenski dizajn i nove tehnologije. Za učešće u rezidencijalnom programu Next Generation odabrano je i 15 talentovanih mladih profesionalaca koji će boraviti u Novom Sadu od 14. do 20. novembra.

Ipak, za najširu publiku, najzanimljivi je festivalski deo.  
 
„Za Srbiju to znači pre svega veliku vidljivost u svetu koja stavlja naš nacionalni savez profesionalnih pozorišta za decu i mlade u lidersku poziciju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim okvirima”, kaže predsednica Asitež Srbije, Diana Kržanić Tepavac, a podrazumeva se, predstavlja i “priliku da se najnovije svetske tendencije vide i iskuse iz prve ruke, kao i šansu da se o važnim temama poput uloge i značaja kulture i umetnosti, koja je, nažalost, često u zapećku, diskutuje sa kolegama iz celog sveta, a sa ciljem da se donesu neki korisni zaključci, koji mogu da doprinesu ostvarivanju prava svakog deteta na umetnost i kulturu”.
 
U nacionalnoj selekciji festivala, koji se održava pod sloganom „Isplovljavanje“, našlo se 9 predstava domaćih pozorišnih institucija i organizacija. Domaćini Festivala biće Malo pozorište „Duško Radović“ u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih i druge institucije i organizacije, a tačan raspored izvođenja će uskoro biti finalizovan.
 
Selektori za nacionalni program bili su Petar Pejaković, reditelj i profesor režije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje i dr Igor Tretinjak, teatrologu, stručnjak za lutkarstvo i predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
 
U regionalnoj selekciji ovog specijalnog izdanja festivala, selektorki Anđelke Nikolić, nagrađivane rediteljke i koosnivačice grupe Hop.La! i Tijana Grumić, dramaturškinja, koselektorka BITEF Festivala i asistentkinja na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti, našlo se 7 predstava pozorišnih institucija i organizacija iz Jugoistočne i Centralne Evrope.
 
Domaćini Festivala biće Malo pozorište „Duško Radović“ u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih i druge institucije i organizacije, a tačan raspored izvođenja će uskoro biti finalizovan.
 
Pored domaće i regionalne selekcije, u programu su i dve gostujuće inostrane produkcije na poziv Sue Giles, predsednice Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International, umetničke direktorke Poliglot teatra u Australiji, laueratkinje Green Room nagrade 2018., Ordena Australije za značajne zasluge u scenskoj umetnosti i stipendije Saveta Australije; i Vigdis Jakobsdottir, dugogodišnje rukovoditeljke edukacije u Narodnom pozorištu Islanda, umetničke direktorke Reykjavik Arts Festivala, osnivačice Festivala nacionalnog omladinskog pozorišta na Islandu i Međunarodnog festivala izvođačkih umetnosti za mladu publiku u Rejkjaviku.
 
Kompletan program, karte i satnice, možete pronaći na ovom linku.