Učenici Sedme beogradske gimnazije sproveli su 8. i 11. septembra 2023. godine prvu u nizu humanitarnih aktivnosti koje su planirane za školsku 2023/2024. godinu. Postupajući po Smernicama Ministarstva prosvete za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u srednjim školama, u prvoj nedelji školske godine učenici i profesori koji su uključeni u aktivnosti Eko-škole Sedme beogradske gimnazije odlučili su da prikupe stare udžbenike za gimnazije i za osnovne škole i da ih pošalju svojim vršnjacima na Kosovo i Metohiju. Budući da su svi učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu već dobili besplatne udžbenike za ovu školsku godinu od Grada Beograda, učenici, nastavnici i roditelji u Sedmoj beogradskoj gimnaziji su se masovno priključili ovoj akciji. Eko-škola Sedme beogradske gimnazije nizom svojih aktivnosti tokom godine doprinosi realizaciji ciljeva održivog razvoja, kao što su kvalitetno obrazovanje, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice i odgovorna potrošnja i proizvodnja.

Mislimo da ovom akcijom prikupljanja starih udžbenika doprinosimo svim ovim ciljevima: s jedne strane produžavamo životni ciklus proizvoda – udžbenika i, na određeni način ih recikliramo i podižemo nivo ekološke svesti učenika, a sa druge pomažemo našim sugrađanima na Kosovu i Metohiji koji se svakog dana susreću sa velikim životnim izazovima.

Kao i u svim našim do sada realizovanim aktivnostima, odziv učenika je odličan", izjavila je Gordana Ilić, upraviteljka Eko-škole Sedme beogradske gimnazije.