Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Ukoliko ste ljubitelji životinja i želite da saznate nešto više o njima, preporučujemo vam fantastične programe koje ne smete prospustiti! Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije - na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku >>

Planeta cela puna vrednih pčela

Fakultet veterinarske medicine, Centar za inovaciona i naučna istraživanja, Univerzitet u Beogradu

Pčelinja zajednica, to je ceo jedan svet za sebe i jedva čekamo da ti ga predstavimo! Upoznaj radilice, matice i trutove, zaviri u našu eksperimentalnu košnicu i otkrij njihov užurbani način života. Saznaj kako to pčele komuniciraju, kako se orijentišu, koje na svojim leđima imaju „grabulje, češalj i korpicu“, a koje specifične kukice i kako pronalaze hranu u prirodi. Mi ćemo se potruditi da ti što bolje predstavimo ove vrednice bez kojih naša planeta nikako bi bila ista.

Kraljevski čas anatomije

Fakultet veterinarske medicine, Katedra za anatomiju, Univerzitet u Beogradu

Više od hiljadu najrazličitijih skeleta čuva ova katedra, a svaki od njih ima više nego zanimljivu priču. I sa sobom nosi kratak čas iz biologije, ali i poneku važnu istorijsku lekciju. Od skeleta velikog medveda, hrabrog vuka i pametne lisice, životinjski svet fasciniraće te kao nikad do sada u ovom uzbudljivom sudaru veterine i anatomije. A da ne bude bilo kakvih iznenađenja, otkrićemo ti već sada najnoviju vest – na ovoj postavci dočekaće te i kralj životinja lično!

Na talasima nauke
Javni akvarijum i tropikarijum „Aquaria Life“

Pripremi se za podvodnu avantura koju ćeš dugo pamtiti! Na talasima nauke vodimo te do dalekih mora i okeana, gde ćemo te upoznati sa stanovnicima modrih dubina na različitim meridijanima. Uz to, upoznaj vodeni svet naše zemlje, istraži izvorišta, reke i jezera, saznaj ko sve tu živi i sa kakvim se problemima suočava. Pokazaćemo ti koliko su bogati vodeni svetovi i zbog čega nam je stalo da sačuvamo njihovu raznolikost!