JP ,,Beogradska tvrđava“ vas poziva da najavite i ispratite manifestaciju ,,OTVORENE KAPIJE TVRĐAVE“, koja će biti organizovana od četvrtka do nedelje, 8, 9, 10. i 11. juna. Raznovrstan program koji će podsticati razvoj sportskog duha i zdravih stilova života, a promovisati kulturu i umetnost, biće realizovan na više lokacija na Kalemegdanu. Vežbe za decu i seniore, sportske i likovne radionice za decu, književne večeri od kojih će jednu uveličati  Pero i Miloš Zubac, koncert Leontine i hora Čarolije, humanitarni koncert Odjeci Beogradskog Šopen festa, samo su neki od sadržaja koji će obeležiti manifestaciju. Tokom trajanja mainfestacije u toku će biti online foto konkurs ,,Pas Kališa 2023“ na kome mogu da učestvuju svi preko društvenih mreža sa slikom svog ljubimca na Tvrđavi.

Proglašenje ,,Pas Kališa 2023“ će biti u nedelju 11.6. u 17 časova na gornjem gradu Kalemegdana.

Kao završnica festivala “Otvorene kapije tvrđave", 11. juna, sa početkom u 18 časova,  biće održan koncert Odjeci Beogradskog Šopen Festa, sa podnaslovom  ZA IVANU.

Na platou pored spomenika Pobednik na Kalemegdanskoj tvrđavi,  dela “Pesnika klavira" - Frederika Šopena,  izvodiće eminentni pijanisti: Biljana Gorunović, Olivera Radmanović, Jelena Đajić,  Neven Šobajić i Nebojša Maksimović.

Koncert je humanitarnog karaktera,  kao podrška Ivani Matijević, osnivaču i umetničkom direktoru Beogradskog Šopen Fest-a.

Putem donatorske kutije sakupljaće se dobrovoljni prilog publike, a prikupljena sredstva namenjena su za lečenje Ivane Matijević.

Internacionalna kulturno - obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest, od 2012. godine promoviše lik i delo kompozitora Frederika Šopena, predstavlja vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima. Festival i koncert organizuje udruženje Kreativa.