Osmake u Srbiji izgleda najviše muči srpski, i to gramatika i leksika, koje su najviše vežbali na testovima, pokazuju podaci sa sajta mala-matura.com. Iz matematike su, spremajući se za završni ispit, najčešće vežbali zadatke iz algebre, a najviše učili racionalne brojeve i operacije sa njima. U proseku, svaki učenik je radio po tri do četiri testa, ali je svega dva testa uspevao i da završi.

Zanimljivo je da su iz srpskog osmaci najmanje vežbali veštine čitanja i razumevanje pročitanog teksta, a upravo to je oblast na kojoj su osvojili najmanji broj poena na probnom testu, koji je 11. maja organizovan u svim osnovnim školama u Srbiji, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Da mali maturanti vole da koriste savremene tehnologije za učenje pokazuje i podatak da je čak tri četvrtine ukupnog broja osmaka koji su spremali završni ispit preko sajta koristilo multimedijalne sadržaje, video lekcije i snimljene primere iz matematike, i gotovo isto toliko njih iz srpskog jezika. U prilog ovome ide i činjenica da je za samo nekoliko dana čak 4.500 učenika preuzelo Android aplikaciju za spremanje polaganja male mature preko mobilnog telefona.

Probni test, koji je napravljen po ugledu na završni ispit, i u svakom trenutku je dostupan svim osmacima na sajtu mala-matura.com, pokazao je u čemu se osmaci najbolje snalaze, a šta im baš i ne ide od ruke.

Geometrija je, izgleda, najveći “bauk”. Najmanje tačnih odgovora bilo je kod zadataka da se izračuna zapremina kupe, kao i da se izmeri dužina krive linije. Što se tiče srpskog jezika, najteže se snalaze sa glasovnim promenama, dok je najviše tačnih odgovora u oblasti upotrebe pravopisnih pravila.

Inače, na sajtu mala-matura.com se do sada pripremalo skoro 22.000 učenika, što je gotovo trećina osmaka u Srbiji! U završnoj nedelji pred ispit, na ovom sajtu mali maturanti imaju priliku ne samo da na probnom testu u svakom trenutku provere koliko su naučili do sada, nego mogu i da prisustvuju onlajn časovima uživo na whiteboard konsultacijama!

Samo nekoliko klikova vodi ih na  virtuelni čas na kome mogu pitati profesora šta žele, zajedno sa njim pisati na dokumentu, a da pritom ne izađu iz svoje sobe! Whiteboard konsultacije su svakog radnog dana od 13 do 14 sati za matematiku, a od 16 do 17 za srpski jezik.