Humanitarni događaj Miris Boja, čiji je cilj osnaživanje talenata slepe i slabovide dece, kao i prikupljanje materijalne pomoći za slepu i slabovidu decu Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” koja žive u socijalno ugroženim porodicama, održaće se u 27. oktobra (17.30. do 20.00.) u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Događaj podrazumeva donatorski koktel sa prodajnom izložbom slika Suheila Bakaina i slepe i slabovide dece iz Škole “Veljko Ramadanović”. Podrška u prikupljanju sredstava može se pružiti i direktnom donacijom i kupovinom karata koje su u prodaji na tickets.rs  Tokom događaja MIRIS BOJA biće održana aukcija slika g. Suheila Bakaina (Suheil Baqaeen) slikara iz Kraljevine Jordan, koji je 2011 godine inspirisan humanom idejom da slepoj i slabovidoj deci omogući da slikaju i tako pobede mrak u kome žive, otvorio radionicu u kojoj ih uz puno ljubavi i mašte uči da slikaju uz pomoć čula mirisa, to jest boja u koje su dodati mirisi.

Ta neobična radionica je u Srbiji prvi put održana u novembru prošle godine, kada je gospodin Bakaina bio učesnik Konferencije asistivne tehnologije i komunikacije (ASTEK ) u Beogradu. Gospodin Bakaina će i 27.oktobra na događaju MIRIS BOJA slikati zajedno sa slepom i slabovidom decom koja od tada primenjuju njegovu metodu.

Sredstva prikupljena direktnim donacijama, kupovinom slika i prodajom karata, biće usmerena za pomoć pedeset porodica učenika Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović” za slepu i slabovidu decu, koji su redovni  korisnici javnih kuhinja i drugih socijalnih usluga. Sredstva će biti iskorišćena za poboljšanje uslova života i obnovu porodičnih kuća u kojima žive ovi mališani u svojim i hraniteljskim porodicama.

Ideja za organizaciju humanitarnog događaja Miris Boja potekla je od Miroslava Radakovića autora knjige Miris Boja  (2011), koja je dobila naslov po humanoj i kreativnoj metodi slikara Bakaina.:“Ako ti je um slep, oči su ti beskorisne – pre dve godine mi je ovim rečima gospodin Suhel Bakain ilustrovao svoju misiju. Prisustvovao sam njegovoj slikarskoj radionici u Kraljevskoj akademiji za slepe, u Amanu, glavnom gradu Jordana s decom koja ne vide ili jedva vide. Njegov jednostavni zaključak glasio je ovako - Mračne pojave u našim životima pravi naš um!”, kaže Radaković objašnjavajući inspiraciju da pokrene ovu inicijativu.

Na događaju MIRIS BOJA će biti prisutan veliki broj poslovnih ljudi, umetnika, predstavnika institucija, organizacija i udruženja koje su angažovane u ovoj oblasti,

Molimo vas da svojim medijskim objavama doprinesete da se svest o lepoti koju donose ova talentovana deca oštećenog vida, uprkos izazovima s kojim se suočavaju, proširi na što veći broj ljudi. Svojim objavama doprinećete i uspehu u prikupljanja sredstava koja će unaprediti kvalitet njihovog života i osnažiti ih da kroz život idu svesni da su poštovani, prihvaćeni i sposobni da žive pun život bez obzira na ograničenja s kojima se suočavaju.