Novak Đoković Fondacija i Beogradski maraton najavili su dugoročnu  stratešku saradnju povodom 35. izdanja najmasovnijeg međunarodnog sportskog događaja u Srbiji. Ove godine, Fondacija našeg najuspešnijeg sportiste svih vremena učestvovala je u Šetnji zadovoljstva na Međunarodni dan porodice 15. maj – ujedno i dan održavanja maratona – čime je potvrđena posvećenost porodici kao stubu društva i centralnoj temi njihovog partnerstva. Slogan ovogodišnje manifestacije - „Prijateljstvo na duge staze“ – odslikava deljenje istih vrednosti  Novak Đoković Fondacije i Beogradskog maratona, čiji je predani rad na afirmaciji uloge porodice i njenih vrednosti oličen kroz tri noseća motiva – „Znanje, zdravlje, edukacija“. Posebna pažnja za ciljeve društvene solidarnosti i saradnje i ove godine je izražena kroz učešće osoba sa invaliditetom i brojnih poznatih ličnosti u Šetnji zadovoljstva, prilikom čega su učesnici nosili prigodno obeležene majice Beogradskog maratona.

Društveno-odgovorni karakter Beogradskog maratona se i ove godine manifestovao kroz programe društvene solidarnosti i zaštite životne sredine, bavljenje fizičkom aktivnošću uz stručne savete iz oblasti medicine i humanitarni rad – gde je Šetnja zadovoljstva od 2.5 km kroz koju je ostvarena saradnja sa Novak Đoković Fondacijom bila jedna od pet održanih disciplina ovogodišnjeg programa Maratona.

„Novak Đoković Fondacija, kao organizacija čiji je osnivač višestruki najbolji sportista sveta,  gaji veliko poštovanje prema Beogradskom maratonu, instituciji sporta, zdravlja, humanosti i društveno-korisnog uticaja koja već 35 godina dovodi svet u Srbiju i predstavlja je na najlepši mogući način. Partnerstvo sa Beogradskim maratonom za nas predstavlja inspiraciju i izuzetnu čast – i veoma nam je drago što se on ove godine održao na Međunarodni dan porodice, koja predstavlja stub stabilnosti, pravilnog opstanka i razvoja svakog zdravog društva“, istakla je Maja Kremić, Nacionalna direktorka Fondacije. „Mi u Novak Đoković Fondaciji verujemo da obrazovanje i znanje treba da budu univerzalna i svima dostupna društvena dobra, jer ona ruše sve prepreke i razlike među ljudima i dozvoljavaju deci da sanjaju velike snove!“ zaključila je direktorka Kremić.

Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988. godine i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji. Kao događaj od posebnog značaja za grad Beograd, Beogradski maraton je i najveći, najmasovniji i najznačajniji tradicionalni sportski događaj u našoj zemlji – i zbog toga visoko nagrađivan i priznat od strane domaće i strane stručne i profesionalne javnosti i najvažnijih referentnih stranih institucija. Izuzetno je značajno, a takođe i veliko priznanje, da će 35. Beogradski maraton biti i kvalifikacioni maraton za Svetsko prvenstvo u Master kategorijama 2023. godine, u okviru World Marathon Majors Serije – kojoj pripadaju najveći svetski maratoni u Njujorku, Čikagu, Bostonu, Londonu, Berlinu i Tokiju.

“Ponosni smo što smo u ovoj važnoj godini za budućnost Beogradskog maratona ostvarili saradnju sa Novak Đoković Fondacijom čiji je osnivač jedan od najboljih sportista u istoriji i najvažniji ambasador naše zemlje u svetu. Uvereni smo da će, zahvaljujući ovom gestu i mnogobrojnim značajnim ostvarenjima tokom njegove istorije, 35. izdanje Beogradskog maratona biti njegovo najuspešnije i time nam otvoriti perspektivu za nove vidove saradnje i u periodu između održavanja naše manifestacije”, istakao je ovim povodom Dejan Nikolić, ambasador AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka).

Beogradski maraton i Novak Đoković Fondacija svoju saradnju nastavljaju i u ostatku godine, povodom čega će blagovremeno informisati javnost o novim zajedničkim aktivnostima i planovima.  
Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 52 vrtića i pomogla više od 50.500 dece.