Fudbal za prijateljstvo 2015
Kompanija Gazprom, zvanični partner UEFA Lige šampiona, lansirala je danas treću sezonu Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta Gazprom “Fudbal za prijateljstvo”. Dana 25.04. sve zemlje učesnice proslaviće Međunarodni dan fudbala i prijateljstva. Međunarodni turnir u uličnom fudbalu i treći međunarodni dečiji “Fudbal za prijateljstvo” forum održaće se u Berlinu od 4.06 do 07.06.2015. Posle održavanja foruma svi učesnici prisustvovaće finalu UEFA Lige šampiona na Olimpijskom stadionu u Berlinu (Olympiastadion).

Od aktuelne treće sezone, projekat “Fudbal za prijateljstvo” značajno se širi. Po prvi put projekat dočekuje mlade fudbalere iz Azije, a ukupni broj zemalja učesnica se povećava sa 16 na 24: Austrija, Belorusija, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka Republika, Francuska, Japan, Nemačka, Mađarska, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Ukrajina, i Velika Britanija.

«U skladu sa ostalim društveno odgovornim inicijativama naše kompanije, projekat “Fudbal za prijateljstvo” želi da doprinese harmoničnom razvoju mladih naraštaja. Želimo da podržimo dečije interesovanje za zdraviji način života i njihove želje ka postizanju rezultata zajedničkim trudom. Projekat se zasniva na ideji prijateljstva i poštovanja za druge kulture. Ove jednostavne i osnovne vrednosti definišu dobrobit celokupnog društva. Zbog toga za nas je projekat “Fudbal za prijateljstvo” prvi doprinos ka boljoj budućnosti», - izjavio je predsednik Upravnog odbora kompanije Gazprom, Aleksej Miler.

«Izuzetno mi je drago da je projekat “Fudbal za prijateljstvo” ove godine izašao iz okvira Evrope, time što su Kina, Japan i Kazahstan svrstane među zemlje učesnice. Ovo je dokaz da univerzalne ljudske vrednosti nemaju granice i da su veoma važne za svakog od nas. Dečaci i devojčice, koji su učestvovali na prvom i drugom forumu “Fudbal za prijateljstvo”, postali su deo duha zajedničkog poštovanja i stasali su u ambasadore ideja jednakosti i zdravog načina života. Radost u njihovim očima govori više nego same reči. Uveren sam da će mladi sportisti koji učestvuju u ovom projektu učiniti sve što je do njih da ovaj svet postane bolje mesto za život», ‒ izjavio je globalni Ambasador projekta, Franc Bekenbauer.

“Fudbal za prijateljstvo” Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat osnovan je unutar kompanije Gazprom, a u sklopu društveno odgovornog programa”Gazprom za decu”.

Projekat ima za cilj razvoj omladinskog fudbala, promociju tolerancije i prijateljstva među decom iz različitih zemalja. Ključna načela, koja podržavaju i promovišu svi učesnici su – prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija. Globalni Ambasador projekta je proslavljena svetska fudbalska zvezda Franc Bekenbauer.

Ključni događaj Međunarodnog dečijeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” je forum koji spaja igrače od 12 do 14 godina iz vodećih omladinskih fudbalskih klubova. Ključna načela projekta su formirana od strane mladih delegata iz 8 evropskih zemalja na prvom forumu, 25.05.2013. u Londonu. Drugi forum je okupio predstavnike 16 zemalja i održan je od 23. do 25.05.2014. u Lisabonu.

Tokom foruma “Fudbal za prijateljstvo”, mladi fudbaleri imaju priliku da komuniciraju sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja kao i sa poznatim sportistima i umetnicima. Posle završenog foruma svi učesnici tradicionalno prisustvuju finalu UEFA Lige šampiona.

Gazprom je globalna energetska kompanija. Njene glavne poslovne linije su geološka istraživanja, proizvodnja, transport, skladištenje, prerada i prodaja gasa, gasnih kondenzata i ulja, prodaja gasa kao goriva za vozila, kao i proizvodnja i tržišni plasman toplotne i električne energije.

Gazprom vidi svoju misiju kroz pouzdano, efikasno i ravnomerno snabdevanje prirodnim gasom, drugim energetskim resursima i njihovih derivata do potrošača. Kompanija ima vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedan je od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Gazprom poseduje najveće svetske rezerve prirodnog gasa. Njegov udeo u globalnim i ruskim rezervama gasa čini od 17 do 72 posto. Gazprom izvozi shodno tome od 13 do 73 posto svetskog i ruskog gasa. Trenutno, kompanija aktivno sprovodi velike projekte koji imaju za cilj eksploataciju izvora gasa na poluostrvu Jamal, Arktika, istočnom Sibiru i na Dalekom istoku, kao i istraživanje i projekte proizvodnje ugljovodonika u inostranstvu.

Zajedno sa aktivnim poslovnim razvojem, Gazprom veliku pažnju posvećuje društveno odgovornim projektima. Konkretno, kompanija pruža podršku brojnim sportskim organizacijama i događajima na međunarodnom i lokalnom nivou. Gazprom je zvanični partner UEFA Lige šampiona, pruža podršku UEFA Superkupu, kao i čitavom nizu svetski poznatih fudbalskih klubova - nemačkom Šalkeu 04, britanskom Čelsiju i srpskoj Crvenoj zvezdi.

Gazprom je stalni sponzor fudbalskog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt-Peterburg) i Avangard (Omsk regija), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan, Sankt Petersburg Open teniskog turnira. Kompanija godišnje sufinansira ritmičku gimnastiku, odbojku, šah, biatlon kao i neka druga sportska takmičenja. U sklopu svog operativnog poslovanja Gazprom redovno organizuje Spartakijade za decu i odrasle.