FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO 2014
Međunarodni dečiji društveno-odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom, zvaničnog sponzora UEFA Lige šampiona, biće bogatiji za dvostruko veći broj zemalja–učesnica od ove godine! U projektnoj sezoni 2014, deca-fudbaleri uzrasta od 12 do 14 godina iz 16 zemalja Evrope - Belorusije, Bugarske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Slovenije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije - učestvovaće u projektu koji se realizuje u okviru društveno-odgovornog programa za decu kompanije Gazprom. Glavni cilj akcije je da razvije najvažnije vrednosti kod mladih generacija kao što su: poštovanje drugih kultura i nacija, polova, kao i povećano interesovanje prema zdravom načinu života, koristeći sport kao uticajno sredstvo.

"Projekat „Fudbal za prijateljstvo” je globalna inicijativa, kao i niz drugih društveno odgovornih projekata kompanije Gazprom, koji imaju za cilj da pomognu da se mlade generacije obrazuju u duhu uzajamnog poštovanja. Za nas je ovo pre svega doprinos budućnosti. Programi kompanije usmereni su na odgoju zdrave dece, sa svim pruženim mogućnostima za harmoničan razvoj.  Verujemo da je projekat „Fudbal za prijateljstvo” već dokazao svoju usaglašenost sa ovim ciljevima", izjavio je Predsednik Upravnog Odbora kompanije Gazprom – Aleksej Miler.

Ove godine, ključni događaj projekta Fudbal za Prijateljstvo biće II međunarodni forum dečijih fudbalskih timova koji će se održati u Lisabonu od 23. do 25.maja, tokom vikenda održavanja Finalnog meča sezone 2013/2014 UEFA Lige šampiona. Po završetku Foruma, mladi delegati će prisustvovati finalu na čuvenom Stadionu Luž.

Forum će biti sproveden pod okriljem svetske fudbalske zvezde Franca Bekenbauera. Delegati iz 16 zemalja okupiće se kako bi diskutovali o načinima za efikasnu promociju ključnih načela projekta „Fudbal za prijateljstvo”, kao što su tradicija, mir, prijateljstvo, pobeda, zdravlje, jednakost, fer plej i predanost .

"Ideja o okupljanju dece, strastvene po pitanju fudbala u cilju promovisanja sporta i univerzalnih vrednosti, dokazala je svoju apsolutnu važnost. Prema rezultatima od prošle godine, sa potpunim uverenjem izjavljujem da se projekat pokazao od velike važnosti, što savršeno dokazuje i udvostručen broj zemalja učesnica u projektu “Fudbal za prijateljstvo” ove godine. Kao što se da primetiti, deca koja su prisustvovala Forumu u Londonu prošle godine su se pokazali kao odličan primer  uspeha u promociji ideje tolerancije, ravnopravnosti i zdravog načina života. Upravo to potvrđuje da svet  zaista može postati ljubaznije, zdravije i tolerantnije mesto za život zahvaljujući fudbalu. Potrudićemo se da to tako zaista i bude, zajedno sa mladim sportistima koji učestvuju u projektu", izjavio je Franc Bekenbauer.