Roman koji krši pravila: Nebo u kavezu
Naizgled uznemirujući, dirljiv i istovremeno očaravajući roman Nebo u kavezu nastao je iz pera Kristin Lenens, autorke čija su dela prevođena širom sveta, na čak sedamnaest jezika. Kristin na moćan i drugačiji način opisuje svet istina i laži, otkrivajući najtamnije uglove ljudske duše. Ona istražuje specifičnu formu odnosa: izolovanu ljubav i strast koja prirodno implicira laž, maskiranje stvarnosti i izgradnju zida kako bi se zaštitila. Čitajući roman Nebo u kavezu, osetićete slabost koja će trajati i pošto zatvorite korice knjige. Upravo ta slabost je znak retke moći koju roman Nebo u kavezu poseduje.

Radnja romana odvija se u Austriji u vreme Drugog svetskog rata. Glavni junak Johan je jedan sasvim običan, stidljiv dečak koji, iznenada očaran Firerom, nevino prihvata nacistički san. Njegovi roditelji, međutim, ne dele ista politička uverenja, i bez njegovog znanja, na tavanu kuće kriju Elzu, mladu Jevrejku. Zatvorena u tom malom prostoru, ona sanja otvorenih očiju, jer kroz prozor može da vidi samo delić neba. Ubrzo Johan primećuje da se dešava nešto neobično i da ukućani kriju nekakvu tajnu. Kad sasvim slučajno otkrije uljeza, njegovom užasu nema kraja. Da li će u njemu pobediti mržnja na koju je naučen ili ljubav koju je počeo da oseća? Kako će se mladi Johan izboriti s lažima koje ga istovremeno ubijaju i daju mu snagu da živi, otkrijte čitajući Nebo u kavezu, roman koji nećete lako zaboraviti.

Autorka Kristin Lenens rođena je u Hartfordu, u Konektikatu, s italijanskim i belgijskim porodičnim korenima. Kad je bila tinejdžerka, preselila se u Pariz, gde je postala međunarodno poznat model, snimala reklame za Mercedes, Suzuki i House of Fraser. Trenutno radi i živi sa porodicom u Nelsonu. Njen roman Nebo u kavezu zainteresovao je jednog od najuspešnijih novozelandskih režisera, pa tokom godine možemo da očekujemo i film zasnovan na ovoj knjizi, pod nazivom Jojo Rabbit. U glavnim ulogama gledaćemo glumačka imena kao što su Skarlet Johanson, Alfija Alena, Sema Rokvela i druge.

U Vulkan izdavaštvu možete pronaći naslove sa sličnom tematikom, među kojima su Dečak u prugastoj pidžami Džona Bojna, Pod grimiznim nebom Marka Salivana i Prokletstvo porodice Palmizano Rafela Nadala Farerasa.