Priča o ljubavi i tami velikog izraelskog književnika Amosa Oza uskoro u izdanju Lagune
Priča o ljubavi i tami najkompleksniji je roman izraelskog pisca Amosa Oza koji će se u izdanju Lagune pojaviti do beogradskog Sajma knjiga, u oktobru ove godine. Autobiografski roman Priča o ljubavi i tami epske širine opisuje život dečaka u Jerusalimu. U gradu koji trpi velike promene odrasta Amos čiji su roditelji intelektualci razapeti između želja, snova i obaveza.

Samoubistvo dečakove majke smešteno je u samo središte romana, i upravo će taj tragični događaj zauvek obeležiti i odrediti njegov životni put. Večna žalost, osećaj krivice, ljubav i mržnja prema majci koja ga je sa dvanaest godina ostavila samog da razmišlja o razlozima takvog čina, okviri su romana koji će sasvim sigurno ostati zabeležen kao jedan od najpotresnijih i najlepše napisanih književnih dela.

Priča o ljubavi i tami je knjiga veća od života u kojoj Amos Oz ulazi u sve pore istorije svoje porodice, a čitalac ima osećaj da lista foto-album. Duhovit i nežan, Oz se bezrezervno predao ovoj priči ne bežeći od sentimentalnosti.

Kritika je ovom romanu dala najbolje ocene i već ga je proglasila jednim od najvećih dela svetske književnosti. Priča o ljubavi i tami poseduje literarno majstorstvo i estetsku prefinjenost ovog izraelskog autora, koje je u književnom smislu sjajno prenela Žermen Filipović  u svom prevodu na srpski jezik.

Amos Oz rođen je u Jerusalimu 1939. godine. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Jedan je od najboljih izraelskih živih pisaca, a uz to je i ugledni politički komentator i pobornik mira na Bliskom istoku.

Autor je mnogih književnih dela među kojima su romani Crna kutija, Poznavati ženu, Fima, Ne odlazi noćas i najnoviji Isto more, kao i dokumentarna prozna dela Na tlu Izraela, Padine Libana, Izrael, Palestina i mir i Početak priče. Njegove knjige prevedene su na dvadeset osam jezika. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih priznanja. Oženjen je i otac dve kćerke i sina. Živi u Aradu, u Izraelu.