U knjižarama Vulkan širom Srbije nedavno se pojavila nova knjiga švedskog bestseler autora Davida Lagerkranca – Obscuritas, u izdanju Vulkan izdavaštva. Romanom Obscuritas autor bestseler trilogije Milenijum započinje novi kriminalistički serijal. Ovog puta, Lagerkranc u pulsirajućem trileru izmešta radnju u 2003. godinu, u vreme napada SAD na Irak. Zaplet počinje kada fudbalski sudija avganistanskog porekla biva nasmrt pretučen u Stokholmu. Za ubistvo je osumnjičen i uhapšen Đuzepe Kosta, čovek preke naravi, otac jednog od igrača, ali Hans Reke, slavni psiholog i svetski poznati stručnjak za tehnike ispitivanja, uspeva da ga oslobodi optužbi. Kosta je na slobodi, a policija ostaje praznih ruku. Jedino Mikaela Vargas, mlada policajka neobične prošlosti, ne želi da odustane od slučaja. Ambiciozna Mikaela i tragični genije Hans pokušavaju da „spasu“ svoje istine.

Na tom putu događa se niz uzbudljivih i neočekivanih preokreta zbog kojih čitalac konstantno postavlja pitanje – da li će i ko spasti njih?

Posebna draž ovog izvanrednog trilera leži u činjenici da je radnja bazirana na stvarnim događajima. U izjavi za publiku u Srbiji Lagerkranc ističe da je njegovo pisanje uvek ispirisano istinitim događajima: „Ovog puta me je posebno fascinirala jedna kontradiktornost u Avganistanu, tačnije to što se fudbal igrao na istom terenu gde su obavljana pogubljenja i sakaćenja. Takođe, veliki utisak na mene ostavio je i podatak da je u ovoj zemlji muzika zabranjena.“

David Lagerkranc, inače dugogodišnji novinar crne hronike u najvećim i najznačajnijim švedskim medijima, u romanu Obscuritas hvata se ukoštac sa nekim od najosetljivijih i najbolnijih političkih pitanja poput položaja migranata i globalne pošasti – terorizma. Bez dlake na jeziku on ukazuje na greške koje je u odnosu prema izbeglicama počinila i njegova domovina Švedska.

Fascinantni roman Obscuritas možete pronaći na sajtu www.vulkani.rs. i u knjižarama Vulkan širom Srbije.