Atelje Igora Todorovića, predstavila je ispred  Platoa Crowne Plaza, kolekciju pod nazivom BELLA inpirisanu nebojom spectra BELOM. Bela je zbir svih boja spektra ali istovremeno i ne-boja, simbol dekoloracije I odsustva onoga što percepiramo bojom. Bela je bleštavilo bez tona i valera, ona je spoj elektromagnetnog spektra i otuda najčešće nazivana ahromatskom. Stvorena je od različitih intenziteta primarnih boja i reflektuje sjaj, čistoću ali i negaciju boje, i značaja svih drugih u spektru. Ona takodje prosvetljava svaku drugu boju, pretvarajući je u umilne tonove i valere. Bela predstavlja vrlinu, Mesec među planetama, u znacima zodijaka znak Raka, jun kaomesec, ponedeljak kao dan u nedelji, biser medju draguljima, vodu, detinjstvo do sedme godine,ravnodušnost u karakteru, ljiljan medju cvećem, dva kod brojeva i srebro kod metala.

Bela je svojevrsni okultni kontejner svih drugih boja i sjedinitelj svih valera i tonova. U ljudskom životu je uvek predstavljala simboliku prelaza iz jednog u sledeći život. U zapadnoevropskoj tradiciji u prenesenom smislu simbolike, je od 1840.godine , počela da biva neizostavna boja za venčanicu od kada se kraljica Viktorija u dugoj beloj haljini udala za princa Aberta. Prva bela vencanica u Srbiji, bila je vencana haljina ćerke kneza Miloša Petrije….

U u mnogim istočnjačkim tradicijama, recimo u centralnomJapanu prisutna još od ranog srednjeg veka, prestavljajući  čistoću i nevinost, ali i potrebu za savršenstvom i perfekcijom. Bela je i vezana za svetlost i nebo. U hebrejskom jeziku reč za belo je TCHELET, čije semantičko značenje je jako blisko rečima TICHLA (perfekcija) i TACHLIT (ispunjenost , poštovanje). U etimologiji našeg jezika ima takodje pre svega pozitivna značenja, aludirajući na čistoće i fizicke i duhovne, na nevinost i bleštavilo. Bela je i zajednicka boja istoka i zapada i stalnog ciklusa zore i sutona…

O kolekciji….

Otuda je bela početna osnova nove kolekcije koja je estetski vezana za sve simbolike koje su deo istraživanja u pripremi kolekcije, ali i konstrukcijih rešenja, elemenata nasledja i veoma važnog dela koji se tiče poštovanja ukupne estetike koju modni potpis Atelje Igor Todorović nosi. Modeli su izradjeni u najplemenitijim tkaninama i prestavljaju istraživanje forme i konstrukcije ali i dodatnih tonova uticaja bele, koje uokviruje osnovna koloritna estetike cele kolekcije…..

O misiji….

Belo nije samo belo! U dodiru sa svetlošću se transformiše u boju duha i daha, postaje sunce i mesec, postaje inspiracija…

A inspiracija bi stala u sledećih nekoliko reči za kolekciju BELLA i našu ličnu i intimnu želju da pošaljemo poruku univerzalnog zajedništva i lepote raznolikosti, savesti i svesti da potražnja za boljim svetom ne prestaje dok god ulažemo svu svoju hrabrost i nadu kroz posvećenost tom cilju. Inspiracija nam je bila hrabra životna priča Svetlane Slapak koja pati od problema sa albinizmom i slabovidošću od 98%. Njena istrajnost da uči, radi na sebi, samostalno koračajući kroz život u civilizaciji vizulenog, ponukala nas je da prekocimo barijere pojavnog i osvojimo suštinske ciljeve univerzalinih vrednosti. Privilegivani da je prihvatila da nam bude zaštitno lice i zahvaljujući projektu BEMODEL kroz koji prolazi želimo da pošaljemo univerzalnu poruku da je najveća vrednost biti čovek , pokazati ljubav, poštovanje, pristojnost i svest da smo svi vredni podjednako i da svima pripada lepota…

Otuda….
 
…. Element taktilnog u životu slabovidih ljudi, način je prepoznavanja i osvajanja i usvajanja sveta oko njih. U tom smislu delovi kolekcije imaju elemente koji se bave upravo značajem dodira i snage čula dodira, kroz izbor tkanina i zanatskih dorada koje se nalaze na odevnim komadima u kolekciji. Osećaj i atmosfera su deo identiteta na isto način koliko je i moda intimna i lična stvar….kako kaže jedna misao - upravo će lepota spasiti svet. Lepota je subjektvna, ali i  univerzalna,  te u tom smislu cilj je da univerzalnost modnog jezika podelimo i sa onima koji ga ne doživljavaju manifestaciono, nego suštinski. U tom smislu privilegivani smo time da na putu ka tom zajednickom cilju, imamo za zaštitno lice devojku koja svojom hrabrošću, kroz borbu za deo svog univerzuma, šalje poruku da ima nade za neki bolji i lepsi svet.

A kako je i sam Aristotel rekao da je lepota najbolja preporuka, onda je to razlog više da svi podelimo zajedničku strast ka lepom, na raznolik i višeslojan način,  kakav je i humanitet uopšte.”

foto: Bojana Doganjic, Nenad Karlic, Madrina fotos