Programiranje će i 2015. godine biti najtraženija IT veština među poslodavcima, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Computerworld.com. Kompanije će radije zapošljavati programere nego za bilo koje drugo IT zanimanje, prema ovoj analizi, a već je treća godina zaredom da su programeri na vrhu liste najtraženijih IT zanimanja.

– Za programere uvek ima posla. Neke kompanije imaju neprestano otvorene konkurse za ove pozicije, koji su aktivni tokom cele godine. Najtraženiji su oni koji poznaju tehnologije i programske jezike koji su trenutno aktuelni na tržištu. U Srbiji su to na prvom mestu Java, PHP, C#, C++. Oni koji imaju ovakva znanja, dobijaju ponude u više kompanija istovremeno – kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

Ovo su top IT veštine za 2015. godinu:

1. Programiranje – 48% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 1).

2. Menadžment projekata u IT-ju – 35% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 5).

3. Tehnička podrška – 30% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 2).

4. Bezbednost informacionih sistema – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 7).

5. Web developeri – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – nisu bili rangirani).

6. Administracija baza podataka – 26% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 6).

7. Analiza i poslovno izveštavanje – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 8).

8. Razvoj mobilnih aplikacija – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 4).

9. Administracija mreža – 22% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 3).

10. Analitičar velikih baza podataka – 20% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 11).

Pravi pobednici i veliko iznenađenje na ovogodišnjoj listi najtraženijih IT veština su web developeri. Oni prošle godine nisu ni bili rangirani na listi, a ove godine su zauzeli visoko peto mesto.

Ovi developeri se bave razvojem web sajtova i aplikacija. Programski jezik koji oni najčešće koriste je PHP, jedan od najtraženijih programskih jezika danas, koji su srpski poslodavci prethodne godine najviše tražili zapošljavajući IT stručnjake. Prvi zvanični Zend trening centar za PHP programere u Srbiji otvoren je prošle godine na ITAcademy gde sertifikovani Zend PHP treneri izvode obuku.

– Gotovo sve što se danas programira radi na PHP-u. Sajtovi, blogovi, web aplikacije, skoro sve što može zatrebati kompaniji ili korisniku, može se napraviti u PHP-u. To je razlog zbog kojeg su PHP programeri danas toliko traženi na tržištu. O tome svedoči i Zendova statistika da preko 200 miliona mobilnih aplikacija i sajtova radi na PHP-u, koji koristi oko 5 miliona programera. Inače, Zend je najcenjeniji i najvažniji sertifikat kojim se potvrđuju stručna znanja PHP programera – dodaje Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

U vrhu liste najtraženijih IT veština za narednu godinu našli su se IT menadžeri, stručnjaci za tehničku podršku i stručnjaci za bezbednost informacionih sistema.

Ovo su top IT veštine za 2014. godinu:

1. Programiranje – 49% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

2. Tehnička podrška – 37% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

3. Administracija mreža – 31% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

4. Razvoj mobilnih aplikacija – 27% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

5. Menadžment projekata u IT-ju – 25% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

6. Administracija baza podataka – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

7. Bezbednost informacionih sistema – 21% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.

8. Analiza i poslovno izveštavanje – 18% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama.