CODEstantine 6 konferencija za programere održana je 3. i 4. juna u hotelu Tami Residence u Nišu. Konferencija je zabeležila veliki uspeh i okupila najveću zajednicu programera kako na jugu Srbije, tako i u regionu. Dvodnevnoj konferenciji prisustvovalo je više od 250 učesnika, 25 IT kompanija, 16 predavača i 5 panelista. Na šestoj CODEstantine konferenciji učesnici su bili u prilici da čuju predavanja o popularnim tehnologijama i njihovoj primeni, preprekama prilikom učenja više programskih jezika tokom seniorskih programerskih dana, istoriji i razvoju veb-programiranja, razvoju aktuelne blockchain tehnologije, kao i o programerskim alatima koji će olakšati svakodnevne poslovne aktivnosti.

Pažnju publike privuklo je i predavanje na temu emisije gasova i zagađenosti koju izazivaju IT produkti i servisi na svakodnevnom nivou. Preduzetnici i IT inženjeri su imali mogućnost da poslušaju savete o pokretanju startapa i neizbežnim izazovima koji se mogu naći na putu ka izgradnji startapa.

Pored inovativnih tema, velikog broja učesnika iz regiona i cele Srbije, panel diskusije, novina ove konferencije bila su dva paralelna bloka predavanja - frontend i backend. Ova novina obogatila je program konferencije, i učesnicima dala izbor u domenu njihovih interesovanja. Osim predavača iz Niša, Beograda i Novog Sada, CODEstantine je ugostio predavače iz Milana, Stokholma i Sofije i time značajno doprineo jačanju IT zajednice u Nišu.

Iako je CODEstantine konferencija koja primarno okuplja iskusne programere, posvećenosti i sadržaja pružila je studentima i juniorima. U četvrtak, 2. juna u prostorijama No Limit Hub-a organizovana je radionica na temu First you learn, then you remove the L. Na radionici je Jovana Milosavljević, senior programer, podelila svoja iskustva i savete o pronalaženju prvog posla i profesionalnom i ličnom razvoju na programerskom putu. Svoj put studentskih dana, učenja i prvog poslovnog isksutva podelio je junior programer Jovan Petković.

CODEstantine 6 konferencija i ove godine je značajno uticala na IT dešavanja u Nišu i pružila edukativnu vrednost povezivanju programera, ali i IT kompanija na jugu Srbije.

(Razvoj tehlonogija i programiranja je u ekspanziji, ubrzano raste i razvija se svaki segment IT industrije. Ljudima je jako važno da na razvojnom putu dobiju podršku u edukativnom kontekstu, ali i da međusobno razmenjuju znanja, iskustva i ideje kako bi obezbedili profesionalni napredak i široku mrežu konatakata. Uloga CODEstantine-a je višestruka i polazi od edukativne osnove, preko konekcija, druženja, zabave i sistema podrške kroz zajednicu. Radujemo se novim projektima i narednoj konferenciji. Emilija, marketing menadžer.)

Više informacija možete naći na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, LinkedIn), kao i na veb-sajtu: https://codestantine.com.

Organizator konferencije je No Limit Hub, organizacija koja se bavi promovisanjem IT i Startup kulture u Nišu, povezivanjem lokalne IT zajednice i organizovanjem edukativnih događaja.