IV takmičenje za studente SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019
Kompanija Siemens d.o.o. Beograd u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i studentskom organizacijom Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Lokalni komitet Beograd, po četvrti put u Srbiji organizuje besplatnu stručnu radionicu praćenu regionalnim studentskim takmičenjem iz automatike, SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Svečanom otvaranju takmičenja prisustvovali su prof. dr Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, g. Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, prof. dr Goran Kvaščev sa Elektrotehničkog fakulteta i prof. dr Milan Ristanović, profesor sa Mašinskog fakulteta.

Već četvrtu godinu, Siemens organizuje besplatne, stručne radionice koje mladim, budućim ekspertima pružaju detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri susreću u industrijskoj automatizaciji. Ukupno 13 timova iz Srbije nadmetaće se na lokalnom takmičenju u rešavanju zadatka uz korišćenje Siemens-ovog PLC softvera, a dva najbolja tima plasiraće se dalje na regionalno finale u Zagrebu.

“Ovo je jedan izuzetno lep primer saradnje između kompanije Siemens, studentske organizacije EESTEC i Elektrotehničkog fakulteta. Pre četiri godine počeli smo sa ovim projektom, koji se sada već tradicionalno organizuje. PLC projekat je sjajna prilika za studente da nadograde svoja znanja stečena na časovima”, rekao je u svom obraćanju prof. dr Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Zahvalio bih se na saradnji Elektrošehničkom fakultetu i studentskoj organizaciji EESTEC, četvrta godina organizovanja projekta pokazatelj je da radimo dobar projekat i da spoj teorijskog i praktičnog znanja daje najbolje rezultete. Od profesora i naših inženjera, kao i kolega iz privrede studenti će moći da saznaju više o temi koja ih interesuje i da nadograde znanja o radu sa programabilnim logičkim kontrolerima, a jedan od ciljeva takmičenja jeste da učesnike što bolje pripremi za rad u poslovnom okruženju. Poželeo bih sreću svim timovima koji su se prijavili i nadam se da će neko od vas biti regionalni pobednik“, izjavio je g. Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd.

“Drago mi je što su studenti sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta prepoznali vrednost takmičenja, a veliki broj prijavljenih iz godine u godinu pokazatelj je nama u Siemens-u da nastavimo sa dobrom praksom koju negujemo, promocijom i ulaganjem u mlade, buduće eksperte. Siemens je jedan od lidera u oblasti Industrije 4.0 i digitalizacije, a ovo takmičenje je pravi put ka stručnom usavršavanju i u tim oblastima i priprema studente za brzo prikljucenje tržišnim zahtevima. Želim dobar uspeh i sreću svim takmičarima na lokalnom, a potom i na regionalnom nivou”, istakao je Goran Milisavljević rukovodilac operativne kompanije Digital Industries Srbija.

Takmičenje je regionalnog karaktera, a prvi deo održava se u isto vreme u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, dok će 2 tima iz svake zemlje učestvovati na finalu u Zagrebu.

Kompanija Siemens je za članove pobedničkog tima iz svake zemlje obezbedila praksu u lokalnoj kompaniji i posetu Siemens referenci u Rijeci.

Više o samom takmičenju na: ovde