Nokti barometar zdravlja
Želeli bismo da nam nokti uvek budu uredni, čisti i sjajni. Ali, uprkos nezi oni se oštećuju, pucaju, menjaju boju, krive...
Hajde da vidimo koje su promene na noktima moguće i kada ih treba pokazati lekaru.

Uprkos svom čvrstom izgledu, naši nokti nisu ništa otporniji od kože ili kose. I oni slabe i menjaju svoj izgled ako smo bolesni ili nam nedostaju neki vitamini. A nekada i ako nega nije odgovarajuća: suviše energičan manikir, upotreba laka za nokte koji ostavlja fleke...
Najčešći problem? Krti su. Ne možete da izađete iz kuće bez turpijice u tašni: u svakoj mogućoj prilici, nokat vam pukne ili se zacepi. Krtost noktiju dolazi s godinama, i obično je praćena pojavom linijica. Nokti su još slabiji kod osoba čije su ruke često u dodiru sa vodom, deterdžentima ili drugim hemijskim sredstvima.


Nekada ih je potrebno ojačati

Rešenje?
Zaštitite ih rukavicama kada obavljate kućne poslove. Masirajte ih svaki put kada mažete ruke hidratantnom kremom. Koristite finu turpijicu, a ne makazice. Konačno, obratite pažnju na ishranu, jer nedostatak vitamina B8 (biotina) povećava krtost noktiju. On se nalazi u mesu, žumancetu, mlečnim proizvodima...
Međutim, ponekad je teško razlikovati anomalije na noktu, tj. da li ih možete sami srediti ili je neophodan odlazak kod lekara. Zato pogledajte naš ilustrovani vodič.


Kad nokti menjaju boju

Nokat postaje taman...
Hematom. To je zapravo „modrica" koja se javlja posle udarca. Najpre se javlja crvena fleka, usled prisustva krvi ispod nokta, koja postepeno tamni (do crnog) dok se ne izgubi.

Crne pruge. Vidljive na nekoliko nokata, ove pruge se javljaju naročito kod osoba tamne kože i pojačavaju se trljanjem. Bolje je posavetovati se sa lekarom kada se njihov izgled menja, jer do njih uglavnom dolazi usled uzimanja lekova ili neke endokrine bolesti (hormonalni problem).

Vertikalna crta.
Nju ne možete a da ne primetite jer podseća na bar-kod. Bilo kako bilo, ova anomalija može otkriti mladež, pa čak i rak kože (melanom). Stoga je odlazak kod lekara obavezan, naročito ako se crta skoro pojavila ili menja izgled. Dermatolog će odlučiti da li je kontrola dovoljna ili treba uzeti uzorak radi ispitivanja.

... ili beo
Poremećaj keratina. Nekada se pričalo deci da bele mrlje na noktima predstavljaju poklone. Zatim se govorilo da je to usled nedostatka kalcijuma. Zapravo radi se o potpuno bezopasnom poremećaju keratina (dela nokta). Mrlje se javljaju usled minimalnih povreda i nestaju kako nokat raste. Sličan poremećaj može biti izazvan gljivicama ili ekcemom. Takođe, u pitanju može biti porodična anomalija, čiji je uzrok nepoznat.

Postaju žuti
Žute i smeđe fleke. Ako ste pušač, ove fleke se javljaju zbog nikotina. Ili ako koristite tamni lak čiji pigmenti boje keratin. Da biste izbegli ovu neprijatnost, nanesite najpre zaštitni osnovni lak (providni).

Sa zadebljanjem. Najčešći uzrok su gljivice. U retkim slučajevima radi se o „sindromu žutih noktiju", koji napada pluća i limfni sistem.

Postaju plavi...
Plavičasti kao koža ili usne. Ovakav izgled nokta ukazuje na nedovoljnu količinu kiseonika u tkivima. Može se javiti pri ozbiljnim srčanim problemima ili u slučaju respiratorne insuficijencije.

...ili crveni
Nekoliko malih mrlja ukazuju na srčano oboljenje.
Crvenilo ukazuje na izraslinu ispod nokta koja zahteva mišljenje specijaliste.


Kad nokti menjaju oblik

Imaju pruge. Vertikalne pruge na noktima nastaju spontano usled starenja. To je neka vrsta bora na noktima. Da biste ih smanjili, isturpijajte ih lagano veoma finom turpijom, ispolirajte i nanesite odgovarajući lak. Hidrirajte ih redovno kremom za ruke.

Talasasti su. Poprečni talasi se javljaju kod onih koji suviše energično guraju zanoktice metalnim predmetom. Nekad se javljaju usled ponovljenih povreda, ekcema iii vlage.

Ispupčeni su. Ovakav izgled nokta može biti genetskog porekla ili ukazivati na oboljenje respiratornih organa koje se dugo razvija.

Iskrivljeni su. Ovaj deformitet nokta u obliku kašike može biti genetskog porekla ili se može javiti usled čestog kontakta sa sredstvima koja nagrizaju. U nekim slučajevima, to je znak nedostatka gvožđa, naročito kod dece. Ovaj poremećaj, koji se najčešće javlja na palcu, nestaje sam od sebe.

Pripremila Maja Gročić