EDUKACIJE U ŠKOLAMA O  ODGOVORNOM PONAŠANJU NA SUNCU
Prosvetni radnici Osnovne škole Nikola Tesla – Vinča, jedne od škola sa najvećim brojem đaka u Beogradu, učestvovali su danas na edukaciji o odgovornom ponašanju na suncu, održanoj u okviru društveno odgovorne kampanje „Zaštita za sve”. Edukaciju je vodio doc. dr Dušan Škiljević, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, član Stručnog saveta ove društveno odgovorne kampanje, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebne mere zaštite od sunca. Oštećenja koja u detinjstvu nastaju usled nezaštićenog boravka na suncu iskazuju se u kasnijim godinama i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Zato je veoma važno nučiti decu kako da se štite“, objasnio je Škiljević i dodao: „Cilj ove edukacije je da učitelji prodube svoje znanje o dejstvu sunca na kožu i merama odgovornog ponašanja na suncu, da ih podstaknemo da to znanje aktivno i konstantno prenose na decu i pripremimo da odgovore na sva dečja pitanja.“

Prosvetni radnici koji rade s decom ranog školskog uzrasta u OŠ Nikola Tesla –Vinča u toku edukacije dobili su, između ostalog, veoma jasna uputstva da u periodu između 10 i 17 časova tokom prolećnih i letnjih dana, kada je UV indeks najviši, osetljiva koža može da izgori i za manje od pet minuta, te da je neophodno da se deca sklone sa sunca. Sa druge strane, kako je rečeno na edukaciji, u periodima dana kada je UV indeks malo niži, boravak napolju takođe nije potpuno bezbedan i deca bi tada trebalo da nose majice dugih rukava i pantalone dugih nogavica, jer veoma osetljiva dečja koža čak i u ovom periodu može da izgori za manje od 20 minuta. Pored ovih mera zaštite, u ovom periodu dana, potrebno je takođe da nose kape s obodom, naočari sa UV zaštitom i da na otkrivene delove tela, pre izlaska na sunce i na svaka dva sata ponovo, nanesu preparat za zaštitu od sunca.

“Deca provode mnogo više vremena napolju nego odrasli, a sunce ima dve strane – i dobru i lošu, zato je veoma važno da oni koji rade s decom i za njih predstavljaju autoritet, imaju informacije koje mere zaštite od sunca i kada treba primeniti. Ovom edukacijom započet je niz razgovora sa prosvetnim radnicima na tu temu, sa ciljem da kod dece stvaramo zdrave navike u ranom periodu i time se odgovorno ponašamo prema njihovoj budućnosti”, rekla je tim povodom Ivana Denčić iz Eucerin Srbija i objasnila da će edukacijama u okviru kampanje o odgovornom ponašanju na suncu „Zaštita za sve” u narednih nekoliko meseci biti obuhvaćeno preko 10 000 dece predškolskog i ranog školskog uzrasta.

Interesovanje prosvetnih radnika za temu na koju je organizovana edukacija je bilo više nego očigledno, a na njihovu inicijativu doktor je detaljnije objasnio šta znači SPF faktor naznačen na preparatima za zaštitu, kako se mere zaštite prilagođavaju visini UV zračenja i koliko vremena na suncu je potrebno da bi se osigurala optimalna proizvodnja vitamina D u organizmu.

 “Mi smo naravno već imali saznanja o štetnom dejstvu UV zračenja, ali smo danas mogli da čujemo i šta konkretno bi trebalo da preduzmemo da se deca zaštite i kako da njima prenesemo to znanje. Zato mi je veoma drago što smo imali priliku da prisustvujemo ovoj edukaciji,” rekla je učiteljica Gordana Tomić nakon edukacije, dok je njena koleginica Danijela Miljković dodala da ih je edukacija podsetila koliko je važno da se deca štite od sunca: “Sada ćemo sigurno mnogo više s njima razgovarati o tome i pokretati tu temu”. Direktor škole Dragoljub Gačić zaključio je da je zadovoljan što su organizatori izbarali upravo školu Nikola Tesla u Vinči za organizaciju prve edukacije, jer je ova škola jedna od najvećih u Srbiji i ima preko 2300 učenika raspoređenih u 90 odeljenja.

Predstavnici Fonda B 92 istakli su da nekoliko godina unazad Fond B92 sprovodi edukativne projekate u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i na taj način pokušava da direktno unapredi obrazovni sistem na svim nivoima. “Upravo zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i uspehu, verujemo da će i planirane aktivnosti na ovom projektu dati merljive rezultate. Današnja edukacija vrlo je važan deo aktivnosti projekta „Zaštita za sve“, na ovaj način ćemo upoznati prosvetne radnike sa značajem odgovornog ponašanja na suncu i pripremiti ih da decu nauče zdravim životnim navikama,“ poručio je predsednik UO Fonda B92 Veran Matić.