Izložba Cersaie u Bolonji
Postoji veliki broj meterijаlа od keramike, a dele se premа upotrebi i prema svrhаmа. Po izgledu i upotrebi svа kerаmikа se deli nа nа grubu kerаmiku (zа industrijsku upotrebu i upotrebu u grаđevinаrstvu) i finu kerаmiku (mаterijаle koji se koriste u zdrаvstvu, grnčаrske proizvode i proizvode zа svаkodnevnu upotrebu, ukrаsne predmete i sl).Na izložbi Cersaie koja se održava svake godine u Bolonji, su viđeni novi trendovi u odabiru keramike. Od strane 800 preduzeća iz celog sveta, predstavljene su nam nove tendencije koje se mogu primeniti i u vašem domu, a koje su vodeće u svetu stilskog i modernog opremanja kuće ili stana.
 
TENDECIJE KOJE SU JOŠ PRIMJENJIVE
 
– Tendencije KOJE su još uvijek prisutne, te se i dalje razvijaju i aktivno iskorištavaju:
 
keramičke imitacije teksture drva, opeke i imitacije prirodnog kamena;
 
nijanse sive i sve nijanse neutralnih prirodnih paleta;
 
različiti geometrijski oblici;
 
elementi 3d grafičkog dizajna – od optičkih efekata do skica olovkom.
 
NOVI TRENDOVI 
 
– Geometrija još uvijek prisutna u dekorima, ali ovaj put je asimetrija zauzima glavne pozicije. Tu se spaja i tendencija raznolikosti materijala, te se mozaik sada nudi ne samo od uobičajenog stakla ili keramike, već i od drva ili metala. U trendu je i miješanje svih prirodnih materijala, kao beton, drvo, metal i kamen.
 
TERRAZZO
 
– Pravi hit ove godine je terrazzo, koji ide ne samo na podove, nego i na zidove. Keramika s imitacijom terrazza bila je prisutna skoro kod svakog proizvođača. U većini slučajeva glavna boja je bila siva, koja ipak daje dašak industrijskog stila, umesto da podsjeća na starinske toskanske vile.
 
VELIKI FORMATI KERAMIKE
 
– Ovogodišnji formati keramike dostižu veličinu čak i do 320×160 cm, pa čak i za male prostore. Puno je lakše za održavanje, jer nema fuga, ali i estetski fenomenalno i lepo. Odmah uz to moramo spomenuti mogućnost izrade sanitarija od takve keramike, a i kuhinjskih otoka.
 
HANDMADE KERAMIKA
 
– Unikatna ručno rađena keramika može se poslužiti kao prava umetnička slika koju je moguće staviti čak i u dnevni boravaki. Keramika nije više ograničena formatom kupatila i kuhinje. Danas ona dolazi u sve vrste prostorija, pa i na zid u spavaćim sobama.
 
TAPETE U KUPATILIMA
 
– Ciglice, riblja kost i 3d efekti slaganja još uvijek ostaju u trendu. U kupatilima keramiku polako zamjenjuju raznovrsne tapete. U ponudi su posebne tapete, koji su rezistentne na vodu i vlagu.
 
SANITARIJE U BOJI
 
– Što se tiče sanitarija zaboravite na običajnu belu boju. Danas sanitarije dolaze u bojama, koje samo možete zamisliti. Drugi trend su zidane sanitarije, od tuš kada do umivaonika da se na taj način ne ističu nego potpuno utope u enterijer kupatila.