Drvoredi i parkovi su počeli da olistavaju, zimske boje sa lica grada brišu se prolećem koje nam kao i svake godine u ovo doba daje šansu da pretvorimo svoje balkone, unutrašnja dvorišta i bašte u mesta uživanja i susreta. Da vam ovo proleće ne bi proletelo napravite na vreme svoj lični plan ozelenjavanja koji će učiniti vašu okolinu prijatnijom a zatim se uputite do Bašta Bazara,privremene bašte koja će preko noći nići u betonskoj džungli Dorćola poslednjeg vikenda 28. i 29. aprila. Bašta Bazar će se odvijati u prostoru art komune Dorćol Platz u Dobračinoj 59b, delimično na otvorenom prostoru gde će se izlagati biljke za eksterijere tj. terase, bašte i dvorišta dok će se u pokrivenom delu izlagati proizvođači različitih rukotvorina od prirodnih materijala, sobne biljke, zdrava hrana, nakit, elementi iz domena zelenog dizajna.

Bilo da želite da dopunite svoju postojeću kolekciju biljaka ili tek počinjete da shvatate da bi vam život obogatilo zelenilo ali niste sigurni gde da ga pronađete ili kako da pravilno odaberete biljke baš za uslove vašeg prostora ili vremena koje imate da bi ste ih održavali, Bašta Bazar donosi veliki izbor biljaka za enterijer i eksterijer, direktno od malih, porodičnih proizvođača iz okoline Beograda za različite ukuse i potrebe. Ne propustitie priliku da otkrijete nove vrste pogodne za naše podneblje ali i neke stare koje su gajile naše bake a ponovo se vraćaju u modu. Osim velikog izbora ukrasnih biljaka na Bašta Bazaru biće i drugih zanimljivih elemenata koje oplemenjuju prostor od jestivih i začinskih biljaka, preko nežnih orhideja sve do sadnica sa ozbiljnim krošnjama Takođe tokom ova dva dana vikenda 28 i 29. aprila, u Dorćol Platzu svoj prostor dobijaju i orginalne rukotvorine od prirodnih materijala izrađenih u radionicama domaćih kreativaca kao i zdrava i ukusna hrana pravljena sa posebnom pažnjom.

Ovo je takođe idelana prilika da podržite koncept gradskih bašti dajući sopstveni primer sadnjom u svojoj okolini. Organizatori ovog događaja iz udruženja Ekonaut,i Beogradskog festival cveća ističu da biljke i njihovo gajenje nisu samo dekorativan element ili hobi starije populacije već način da se povežemo sa prirodom koja je nepravedno proterana iz grada, unose optimizam u svakodnevicu i  probudi kreativnost bez obzira kojoj generaciji pripadate.

Organizatori planiraju da Bašta Bazar pretvore u redovnu manifestaciju koja će na jednom mestu dati mogućnost afirmacije svima koji svoju inspiraciju traže u prirodi a nemaju prliku da dođu do publike kroz standarne načine promocije. Kultura i kvalitet življenja u gradu danas podrazumevaju negovanje zelenila u svim oblicima a trendovi u pejzažnoj arhitekturi danas sa razlogom propagiraju održivost zelenih površina kroz dizajn i održavanje što kroz biranje vrsta biljaka koje doprinose biodiverzitetu i dobrobiti pčela i drugih insekata koji nam život znače jer su direktno odgovorni za hranu koju jedemo, što kroz korišćenje biljaka koje su otporne na klimatske promene, sa kojima smo sve više suočeni. Tako travnjaci postaju sve manje zastupljeni jer traže mnogo vode za zalivanje kao i toksične preparata za uništavanje korova pa se sve više zamenjuju npr. sadnjom mediteranskog bilja koje je otporno na sušne periode, traži malo održavanja a bogato cveta i miriše.

Pored prodajno-izložbenog dela na Bašta Bazaru možete očekivati i zanimljive, besplatne sadržaje za najmlađe posetioce, degustaciju različitih sladkih i slanih ručno pravljenih proizvoda i prirodnih sastaojaka a posebna poslastica će biti muzika i ples za početnike i one iskusnije koji će se dešavati od 13-18h u subotu kao matine igranka za sve koji žele da nauče nove plesne korake swinga aili kapoere kao dodatni poziv na uživanje i opuštanje u čarima proleća.