Uskoro novi roman Dejana Stojiljkovića, autora bestselera "Konstantinovo raskršće"
Dejan Stojiljković, autor bestselera Konstantinovo raskršće je ovih dana predao Laguni rukopis svog novog romana Duge noći i crne zastave. U pitanju je roman koji je pisan skoro tri godine i koji pred čitaoce ponovo donosi uzbudljivu žanrovsku mešavinu u autentičnom istorijskom okviru što je postao prepoznatljiv manir ovog pisca. Roman je smešten u 1386. godinu i govori o samim počecima trogodišnjeg srpsko-turskog rata koji se završio čuvenom Kosovskom bitkom. U fokusu radnje su vladari dve sukobljene zemlje, Knez Lazar Hrebeljanović i Murat I Hudavidegar (Pravedni) kao i vitezovi Reda Zmaja: Ivan Kosančić, Milan Toplica i Miloš Obilić. Roman prati događaje vezane za potragu trojice vitezova koja se dešava u Makedoniji, istovremeno se baveći događajima na srpskom i turskom dvoru koji prethode odlučujućem osmanlijskom pohodu na Evropu. Finale romana rezervisano je za bitku za Pirotsku tvrđavu a u njega je utkana i jedna ljubavna priča - romansa između Miloša Obilića i Olivere Lazarević. Stojiljkovićeva gotovo filmska naracija odvešće čitaoca pravo u srednji vek gde će biti svedok spektakularnih bitaka, uzbudljivih potera i dvoboja na život i smrt.

Pisan jezgrovitim ali prohodnim jezikom, prenoseći lepotu naših srednjovekovnih spisa i jezika, roman u sebi ima, pored istorijskog, i elemente fantastičnog i mitskog. U njemu se našlo mesta za apokrifna predanja o demonima i anđelima, slovensku i islamsku mitologiju, a čitalac će imati prilike da vidi Ivana Kosančića kako tumači Kabalu, sluša osmanske derviše kako se došaptavaju sa duhovima predaka, bude svedok nesvakidašnjih susreta. Kroz knjigu defiluju i druge poznate ličnosti iz istorije i legedne: Marko Kraljević, Bajazit Munjeviti, Nikola Altomanović, braća Musići, Jakub Čelebija...

Roman će početkom 2012. godine izaću u prestižnoj Laguninoj ediciji "Meridijan" koju uređuje Igor Marojević. Do tada, čitaoci će uskoro moći bliže da se upoznaju sa sadržajem knjige i na specijalizovanom sajtu koji su u saradnji sa autorom napravili Lagunini vebmasteri. Za roman je urađen i moderan promotivni trejler koji će uskoro biti predstavljen publici.