TREĆI FESTIVAL META FILMA

Treći festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom “filma o filmu” biće održan od 6. do 8. decembra u Art Bioskopu Kolarac u Beogradu. Prvog dana festivala na programu su filmovi Jelene Marković “Pretpostavka nevinosti” i Radua Žudea “Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari”. U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkcji. Poseban naglasak na ovom festivalu biće meta filmovi nastali u savremenoj slovenačkoj produkciji, a publici će se predstaviti autorke Iva Musović i Anja Resman.

Kao film u nastajanju, Nikola Ljuca i Dragan Jovićević predstaviće projekat “Operacija vazelin”, koji se bavi kvir tematikom u srpskoj kinematografiji.

Na Trećem festivalu meta filma biće dodeljena nagrada "BrankoVučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora.

PROGRAM FESTIVALA META FILMA

ČETVRTAK,6. decembar

18,30h  PRETPOSTAVKA NEVINOSTI- Jelena Marković
20,30h NE ZANIMA ME DA LI ĆEMO SE UPISATI U ISTORIJU KAO VARVARI- Radu Jude

PETAK, 7. decembar

16,30h
ŽIVOTINJE SU SPECIJALNI EFEKTI-Sandra Jovanovska
ŽIVETI U MEGABITU- Ane Tasel
SRDOHRD- Ester Ivakič
BIOSKOP ZA SLEPE- Nika Koležnik, Sara Sedevčič, Asja Trost
RINGIŠPIL VIKEND- Ester Ivakič, Teja Miholič

18,30h
NEPOVERLJIVI RAZGOVOR- Iva Musović
PORODIČNO OKUPLJANJE- Iva Musović
PROBUDI SE- Anja Resman

20,30h DUHOVI ISMAILA, Arno Deplašen

SUBOTA, 8. decembar

16,30h ONI ŽIVE- Goran Nikolić
18,30h Radovi u toku: " OPERACIJA VAZELIN" - Dragan Jovićević i Nikola Ljuca
20,30h  DODELA NAGRADE BRANKO VUČIĆEVIĆ- projekcija filma nagrađenog autora- ulaz slobodan