Reditelj Leni Abrahmson i bogat filmski program na 7. Beogradskom Irskom Festivalu

Beogradski Irski Festival (BIF) koji se održava od 9. do 17. marta dovodi u Beograd jednog od vodećih irskih reditelja Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), a pored njegovih ostvarenja publika će moći da uživa u bogatom i raznovrsnom filmskom program za sve uzraste. Filmski program sedmog BIF-a koji se održava u Kinoteci u Kosovskoj ulici, osim filma koji otvara program 11. marta koji će biti prikazan u Kinoteci u Uzun Mirkovoj, predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uključujući igrane, dokumentarne i animirane filmove.

Specijalni gost festivala je reditelj Leni Abrahmson koga publika uglavnom zna po filmu Soba nominovanog 2016. za Oskara za najbolji film, kada je Bri Larson (Brie Larson) osvojila Oskara za glavnu ulogu u ovom ostvarenju (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu). Filmski program biće otvoren 11. marta u 19 č. (Kinoteka – Uzun Mirkova 1) njegovim najnovijim filmom Mali stranac koji prepliće žanrove horor filma (druga projekcija filma je 13. marta u 21, Uzun Mirkova 1 ), uklete romanse, psihološkog trilera i istorijske alegorije. Priča prati seoskog doktora koji odlazi da pregleda pacijenta u starom zamku u kome je njegova majka nekada radila i tada počinju da se događaju neobične stvari. Nakon projekcije, reditelj će odgovarati na pitanja publike. Publika će takođe imati priliku da pogleda i Lenijev kultni film iz 2006. Garaža (16. mart u 17č), dobitnika brojnih nagrada, imeđu ostalih i CICAE Art i Essai Cinema Prize na Kanskom festivalu, kao i nagrade za najbolji film na 25. festival u Torinu. Ova tragikomedija smeštena je u svet benzinske pumpe u ruralnoj Irskoj, a marljivi radnik u garaži je u potrazi za bliskošću.

“Srećan sam što dolazim u Beograd na Beogradski Irski Festival. To će biti moj prvi dolazak, a posebno mi je drago što imam ovako lep razlog za posetu. Upoznao sam mnoge srpske filmske stvaraoce na svetskim festivalima i uvek sam uživao u njihovom društvu, smislu za humor i njihovim filmovima. Radujem se susretu sa prijateljima, sklapanju novih prijateljstva i bližem upoznavanju srpske kulture.” – izjavio je Leni Abrahmson.

Beograd će posetiti i etablirani irski reditelj Šej Meri Dojl (Sé Merry Doyle), a tokom festivala publika će moći da pogleda tri njegova dokumentarna filma. U dokumentarcu Snovi o tihom čoveku iz 2010. (13. mart u 17 č) Dojl pokušava da otkrije šta stoji iza Fordovog kultnog filma Tihi čovek te intervjuiše Fordove irske rođake, ali i imena kao što su Martin Scorcese, Peter Bogdanovich, Jim Sheridan i glavnu glumicu, Maureen O’Hara. Odmah nakon ove projekcije i razgovora sa rediteljem, biće prikazana i Fordova romantična komedija iz 1952. Tihi Čovek. Dojlov dokumentarac iz 2004. Patrik Kavanagh – ničija budala (14. mart u 17 č.) je bogato vizuelno putovanje koje opisuje život najpoznatijeg irskog pesnika. Film je osvojio BIFF nagradu za najbolji dokumentarac na Bostonskom irskom filmskom festivalu. Treći Dojlov film je Jimmy Murakami - ne-građanin koji nas vodi na jedno neverovatno putovanje sa svetski poznatim animatorom i biće prikazan 14. marta u 19 č. Reditelj Šej Meri Dojl će nakon projekcija odgovarati na pitanja publike.

Na programu BIF-a 12. i 17. marta od 17č. naći će se i animirani film Hranitelj zasnovan na bestseleru Debore Elis. Prošle godine na festivalima širom sveta osvojio je 17 nagrada, a nominovan je čak 49 puta, uključujući nominaciju za Oskara za najbolji animirani dugometražni film. Radnja prati 11 – godišnju devojčicu koja odrasta u Afganistanu 2001. godine pod Talibanima. Nakon hapšenja njenog nedužnog oca, Parvana odseca kosu i oblači se kao dečak kako bi mogla da izdržava svoju porodicu. Predstavnik studija Cartoon Saloon i pomoćnik reditelja će razgovarati sa publikom nakon projekcije.

Još jedan značajan gost filmskog programa je scenarista i pisac Bryan Delaney, a njegov film Glas biće prikazan 14. i 16. marta. Ovo ostvarenje osvojilo je brojne nagrade na međunarodnim festivalima, zahvaljujući vrhunskoj glumačkoj veštini Catherine Eaton, koja je uz to i režiserka i producentkinja filma. Delaney će predstaviti film publici i odgovarati na pitanja nakon projekcija.

Pored pomenutih filmova, BIF je za beogradsku publiku pripremio i izbor najzanimljivih filmova najnovije irske produkcije, kao što su Majkl unutra (12. i 15. mart) koji je 2018. godine proglašen za pobednika Irskih filmskih i televizijskih nagrada; dramu Crna ‘47  (12. i 17. mart) koja prati irskog rendžera koji se tokom godina Velike irske gladi bori na strani Britanske vojske, i napušta položaj kako bi se ponovo ujedinio sa svojom porodicom; film Dablinski Oldskul (16. i 17. mart) o Džejsonu, didžeju amateru i njegovom putovanju po ulicama Dablina i lutanjima od svirke do svirke; kao i film Snovi inženjera (15. mart) koji je kinematografski omaž Piteru Rajsu - jednom od najistaknutijih inženjera s kraja 20. veka, a producent filma Brajan Vilis će odgovarati na pitanja nakon projekcije.

Ljubitelji crno-belih filmova moći će da pogledaju i provokativni dokumentarac iz 1967. godine Kameni put za Dablin (15. mart) irskog novinara Pitera Lenona i francuskog direktora fotografije Raula Kutara, u kome su ova dva stvaraoca ispitali savremeno stanje u Republici Irskoj, postavljajući pitanje “Šta se dešava nakon što revolucija uspe?”.

Više o filmovima i satnicu možete pronaći na sajtu festivala - www.irishfest.rs