U četvrtak, 14. oktobra u 17 časova počinje trodnevni 25. Međunarodni festival video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22 časa, a ulaz je besplatan. Pozivamo vas na otvaranje jubilarnog izdanja renomiranog evropskog i novosadskog 25. Međunarodnog video festivala  Videomedeja koji će se održati od 14. do 16. oktobra 2021. godine u KS Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad. Svečano otvaranje festivala je planirano za 14. oktobar, u četvrtak u 19:30 časova, odmah nakon projekcije igranog, dugometražnog filma Žurka, reditelja Aleksandra Davića. Festival će otvoriti Dalibor Rožić - član gradskog veća za kulturu, Dragana Milošević - pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Mileta Poštić – posebni savetnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije i Ivana Sremčević Matijević – direktorica festivala Videomedeja, a zajedno sa drugim dugogodišnjim saradnicima i prijateljima festivala koji će se pridružiti svačanosti.

Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 40 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 1000 radova iz čitavog sveta a uvršteno je do 5% u festivalski program.  
 
Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 26 izabranih radova iz dve selekcije – Projekcije: 20 radova (video, film, animacija) i Medijski projekti: 6 radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program, ove godine imamo 7 video radova domaćih autora u selekciji Made in Serbia,  9 studentskih umetničkih filmova iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta.

U revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi i dugometražni, igrani film - Žurka, reditelja Aleksandra Davića; Video restArt - dokumentarni film autorke Ivane Sremčević Matijević na temu restart - pola veka od nastanka video umetnosti u ko-relaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje, i 14 nagrađenih radova Sfinga - izbor najboljih nagrađenih video radova u proteklih 25 godina Videomedeje.
 
Tročlani internacionalni žiri u sastavu: Zoran Naskovski (Srbija), Sylvia Winkler (Austrija) / Stephan Köperl (Nemačka) i Adad Hannah (BC, Canada) dodeliće sledeće nagrade: nagradu Sfinga za najbolji rad iz kategorije Projekcije i nagradu Bogdanka Poznanović za najbolji rad iz kategorije Medijski projekti, a otvorena je mogućnost i za Pohvale i nagradu Publike.
 
“…Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva prvenstveno avangarde a prikazanih kroz različite nove alternativne umetničke forme.
 
U takmičarskoj selekciji preovlađuju umetnički radovi koji preispituju političke, društvene i kulturalne konstrukcije sistema. Umetničke konstrukcije kritičke i subverzivne aktivnosti kroz avangardne forme kojima se reaguje na zvaničnu ideološku doktrinu.

Videomedeja traga za umetnicima koji uočavaju onu skrivenu, drugačiju realnost, kulturu i umetnost, ukazuje na drugačije mogućnosti pokazivanjem razlika i preispituje etičke i estetske vrednosti.
 
Cilj jeste težnja za promenom individualne i društvene svesti, kao i ostvarivanje rezultata alternativnih stvaralaca u oblasti kulture i umetnosti.

Video i nove tehnologije su odigrale presudnu ulogu u stvaranju nove masovne kulture i deluju van bilo kakvih okvira i  tradicionalne kulture.

Podsticanje interesovanja za kritičkim mišljenjem i suprotstavljanje stavu da umetnička dela treba da pripadaju kapitalu, pošto su time dela sve udaljenija od samog umetnika i sve su manje umetnost…” Ivana Sremčević Matijević
 
Više o programu 25. Videomedeje kao i o jubileju i značaju ove manifestacije prvenstveno za grad Novi Sad saznaćete na planiranoj konferenciji za novinare u ponedeljak, 11. 10. 2021. godine u 13 časova, u Gradskoj kući u Novom Sadu. Na konferenciji će govoriti Dalibor Rožić - član gradskog veća za kulturu, Ivana Sremčević Matijević – direktorica festivala Videomedeja i Marijana Topo – PR festivala Videomedeja.
 
Obavestićemo medije i javnost ukoliko dođe do pooštravanja epidemioloških mera koje će uticati na zakazanu KZN i 25. festival Videomedeju, a iskreno se nadamo da do toga neće doći.
 
Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu u delu 25 Videomedeja 2021: http://videomedeja.org/25-videomedeja-2021 i da se na taj način upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjoj Videomedeji.

Programska satnica festivala može se preuzeti sa sajta: http://videomedeja.org/programska-satnica-2021/ na mobilni telefon ili tablet/kompjuter, a po želji se može i odštampati.
 
Veliko nam je zadovoljstvo što iz godine u godinu umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji i na taj način formiraju neku vrstu nezavisne scene, iako se međusobno razlikuju po svojim umetničkim vizijama i dometima. Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.

Videomedeja je renomiran festival audio-vizuelne umetnosti, te smatramo da je izveštavanje o njemu značajno za publiku koja prati kulturnu scenu ne samo naše države, već umetnost na svetskom nivou.
 
Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su:
Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije  
 
Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su:
LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica culture”, Seecult, RTV, Studio B, Art magazin, Dnevnik.

Organizacija-produkcija:
Udruženje za video umetnost VIDEOMEDEJA
videomedeja.org