Nakon izuzetno uspešnih i veoma posećenih javnih čitanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) na kojima se publika upoznala sa mladom pesničkom scenom, druga sezona ČIP-a (ovoga puta u novom značenju Čitaj I Prozu) predstaviće kuda i gde ide mlada srpska proza. Prvi ČIP 2 održaće se 28. oktobra u 19 časova u Galeriji Zaprokula. Za razliku od mladih pesnika koji često imaju prilike da se javnim čitanjima predstave publici, grupna prozna čitanja, pogotovo mladih autora, znatno su ređa. Možda se u tome i nalazi razlog za jedan od paradoksa savremene srpske književne scene – iako je proza kod publike znatno popularnija, mladi pisci su mnogo manje prisutni i prepoznati u kulturnoj javnosti za šta su i sami odgovorni. ČIP 2 će se tradicionalno održavati jednom mesečno u Galeriji Zaprokula gde će se publika upoznati sa mladim prozaistima, a akcenat će i ovog puta biti na čitanju same proze, a ne samo na razgovoru o njoj.

Kroz mladu proznu scenu vodiće nas moderator Marko Avramović, književni kritičar, član žirija Andrićeve nagrade.
 
Gosti prvog ČIP 2 biće talentovani mladi prozaisti: Ana Miloš i Milan Vurdelja.
 
Ana Miloš je rođena 1992. godine u Beogradu, gde i sada živi. Objavila je zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Pomenuta zbirka je 2020. godine dopunjena sa osam novih priča i naredne godine izdata pod nazivom Kraj raspusta i druge priče.
 
Milan Vurdelja je rođen 1993. godine u Sremskoj Mitrovici. Doktorand je srpske književnosti, zaposlen je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše prozu i književnonaučne oglede. Prevodio je poeziju Bulata Okudžave i Delmora Švarca. U izdanju Matice srpske u okviru edicije „Prva knjiga“ objavljena mu je zbirka kratkih priča Soba za beštije (2018). Dve godine kasnije objavio je i roman Čiji to trag vidim u krošnjama (2020), koji je dobio nagradu „Veselin Lučić“ za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu.