Bez obzira da li ćemo leto provesti na moru, planini ili u gradu, podrazumeva se da uz sebe imamo i kvalitetnu knjigu. Ako se pitate koja bi to knjiga bila, izaberite naslove koji govore o ljubavi i romansi, ali istovremeno imaju izuzetan literarni naboj. Sigurno nećete pogrešiti, jer dobra romantična knjiga leti je kao dobre naočare za sunce – idealan i neizbežan dodatak koji upotpunjuje atmosferu leta, koje je više nego bilo koji period u godini ispunjeno uzbuđenjem. Upravo zato na policama knjižara Vulkan i na sajtu vulkani.rs, između ostalih „vrelih“ naslova, našla se i knjiga koja je uspela nemoguće – da postane i TikTok senzacija i bestseler Njujork tajmsa, Vol strit džornala i Amazona. Roman Sve što nismo preboleli spisateljice Lusi Skor naprosto morate pročitati ovog leta i time se pridružiti impozantnoj brojci od četiri miliona čitalaca širom sveta koji su je čitali na 20 različitih jezika.

Ništa manje uzbuđenja ne nudi debitantski roman britanske autorke Džordže Kaufman Krojačica iz Pariza, koji je odmah po objavljivanju doživeo ogroman svetski uspeh. Ovo je neodoljiva priča o nesalomivoj volji i emocijama koje se ne mogu ostaviti po strani. Kaufmanova nam kroz lik glavne protagonistkinje Roze pripoveda i o nacističkoj okupaciji u Italiji, begu usred noći, o novoj nadi u Švajcarskoj, slomljenom srcu, o modnom glamuru i novoj ljubavi koju će pronaći u Parizu. Najbolji opis ove knjige možda je dala bestseler autorka Rejčel Ris, koja je zapisala: „Savršeno skrojeno, kao dior haljina.“

Prava letnja „ljubavna poslastica“ iz Vulkanove domaće književne kuhinje sasvim sigurno je knjiga autorke Žanete Đukić Perišić Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca, koja nam na ubedljiv način pokazuje kako su voleli, patili, ostavljali i bili ostavljani velikani poput Andrića, Isidore Sekulić, Dostojevskog, Tolstoja, Kafke, Marine Cvetajeve, Virdžinije Vulf, Pola Elijara... Ova autentična svedočenja nam, zapravo, pokazuju da je ljubav jedina konstanta u svim vremenima.

U tom duhu, ako se pitate zašto romantične priče i zašto baš sada, odgovor je sasvim jednostavan – zato što je svako od nas neprestano u potrazi za ljubavlju, a u letnjoj atmosferi dopuštamo sebi da to i osvestimo.