Najavljen pocetak snimanja filma Dara iz Jasenovca

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je premijeru svog novog filma „Dara iz Jasenovca“ za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Prisutnim medijima obratili su se Majkl Barenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu, Jelena Trivan, predsednica UO Filmskog centra Srbije, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Nataša Drakulić, scenaristkinja filma, Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu devojčice Dare i Marko Janketić, koji u filmu igra Vjekoslava Luborića.

„Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca.“ Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje po prvi put na ovaj način prikazujemo svetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama. „U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu decu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima.“

Film „Dara iz Jasenovca“ projekat je od nacionalnog značaja, koji je podržao i Filmski centar, čija se predsednica Jelena Trivan, tom prilikom obratila medijima: „Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije. Osećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo. Skoro osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Jasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema.“

Majkl Barenbaum, stručni konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog deteta. Profesor je pomenuo stihove jednog pesnika u kojima stoji da je smrt deteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti. „To je napad na budućnost, jer se deca ne mogu smatrati neprijateljima. Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili“, objasnio je profesor Barenbaum.