Ministar kulture Poljske dodelio orden "Zasluge za poljsku kulturu"

Na Prijemu povodom proslave Dana Ustava Republike Poljske, 15. maja, u Beogradu je obeležen nacionalni praznik , Dan trećemajskog ustava, i 100 - godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Poljske i Srbije, kao i 15. godina članstva Poljske u Evropskoj uniji. Na svečanom prijemu u hotelu Metropol palace u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, državne uprave i lokalnih samouprava, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, predstavnici medija, kulturnog, naučnog i poslovnog sektora, članovi poljske dijaspore u Srbiji, Otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji, gosp. Andžej Kinđuk, predstavio je značaj nacionalnog praznika i ovogodišnjih jubileja, istakao prijateljske odnose Poljske i Srbije i dodelio priznanja.

Osnivači i organizatori kulturno - obrazovne manifestacije "Beogrdski Šopen Fest", prof. Milenija Reljić i prof. Ivana Matijević, nagrađene su  Ordenom "Zasluge za poljsku kulturu" , Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske,  za rad na projektu "Beogradski Šopen Fest", koji od 20129 godine promoviše poljsku muzičku tradiciju i dela Frederika Šopena u Srbiji i na Balkanu.

Internacionalni projekta Beogradski Šopen Fest (BŠF), koji slavi lik i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva, poljskog kompozitora Frederika Šopena, nastavio tradiciju renomirane beogradske manifestacije Šopenijada, koja je od 90-ih godina predstavljala mlade pijanističke talente, od kojih su mnogi danas značajna imena u svetu pijanizma.

Beogradski Šopen Fest je tokom proteklih osam godina predstavio veliki broj značajnih pijanista iz Srbije iz inostranstva u elitnim beogradskim salama. Među njima su Rita Kinka, Nataša Veljković, Biljana Gorunović, Vladimir Milošević, Eugen Inđić, te finalisti i pobednici najvećeg svetskog Šopenovog konkursa u Varšavi: Aljoša Jurinić iz Hrvatske, Dmitri Šiškin iz Rusije, Šimon Nering i Lukaš Krupinjski, te vrhunski svetski džez pijanista Lešek Moždžer iz Poljske, kao i mnogi drugi.

Takođe organizatorke Milenija Reljić i Ivana Matijević su pružile mogućnost mladim talentima Srbije i regiona da pokažu svoje umeće i nastupe u Beogradu ali i gradovima Srbije i regiona u okviru koncertnog ciklusa Odjeci Šopen Festa.

Festival je od 2012. predstavio i vrsne predavače, animirao veliki broj mališana na muzičkim radionicama, ostvario partnerstva sa najznačajnijim kulturnim i obrazovnim ustanovama Srbije poput: Kolarčeve zadužbine, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Narodnog pozorišta,  Doma omladine Beograda, Centra beogradskih festivala (CEBEF), Produkcije Radio-televizije Srbije, Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, sa ustanovama kulture u Beogradu, Dečijim kulturnim centrom u Beogradu i mnogim drugim, doprineo decentralizaciji kulture realizacijom koncerata u gradovima Srbije, promovisao humanitarne delatnosti, umrežio relavantne institucije, ambasade i predstavnike lokalne samouprave, sa ciljem širenja misije obrazovanja, kulturnog osvešćivanja omladine i građanstva.

Generalni pokrovitelj BŠF od 2102. je Ambasada RP u Beogradu, a podršku daju i Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ustanova predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Svojim univerzalnim konceptom, Beogradski Šopen Fest se izdvojio kao jedinstveni praznik pijanizma u Srbiji, regionu i šire, privukao pažnju predstavnika pijanistički struke, medija, a iz godine u godinu i sve veći broj šire publike.

Beogradski Šopen Fest je kao specifičan kulturni obrazac na Balkanu, pozicionirao grad Beograd kao značajnu tačku na kulturnoj mapi Evrope.