Marina Horak i Zrinka Vlašić u Guarneriusu
U subotu, 17. maja 2014. godine (20 časova), Centar lepih umetnosti Guarnerius će ugostiti poznatu slovenačku pijanistkinju MARINU HORAK i jednu od najboljih mladih slovenačkih čelistkinja, ZRINKU VLAŠIĆ. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima je i prestižna Betetto nagrada, Marina HORAK već decenijama ostavlja značajan trag na međunarodnoj koncertnoj sceni, a uz brojne  uspešne nastupe i saradnje sa najistaknutijim muzičarima i orkestrima današnjice, veliki deo svog vremena posvećuje i pedagoškom radu i promociji talentovanih mladih umetnika.

U Guarneriusu, Marina će zajedno sa višestruko nagrađivanom mladom čelistkinjom Zrinkom VLAŠIĆ, predstaviti zanimljiv program  - Sonate za violončelo i klavir velikih autora, Sergeja Prokofjeva i Edvarda Griga.

Pijanistkinja MARINA HORAK je 2008. godine primila najznačajnije slovenačko muzičko priznanje - Betetto nagradu "za izuzetan umetnički uspeh“, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a 2013. godine joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio „Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad“. Za Horakovu je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“, a već kao mlada umetnica je, prema mišljenju Nadie Boulanger, „izražavala svoju umetnost sa neverovatnom uverljivošću“. Veliki deo života je provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu, a otkad se 2001. godine vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, dok je brojni recitali, učešća na festivalima i majstorski kursevi, vode u različite delove sveta. Još od prvih dana na muzičkoj sceni, diplome, priznanja i nagrade, otvaraju joj vrata koncertnih podijuma i tokom karijere koncertira i snima u čitavoj Evropi, od Rejkjavika do Madrida, od Osla do Skoplja.

Evropska kritika Marini priznaje "intenzivno unutrašnje doživljavanje" (Bern), "tehničku izbrušenost"  (Ljubljana), "prefinjenu muzikalnost" (Beograd), "plemenitu poeziju" (Rim), "dubok i pun ton" (Malme), "inteligenciju i imaginaciju" (The Times, London), "individualni stil sviranja" (Rejkavik) i karakteriše je kao "rafiniranu i iskusnu virtuoskinju" (Brisel) i "zrelu umetnicu" (Oslo).

Uz bogatu diskografiju, važan deo njene karijere predstavlja pedagoški rad i promocija mladih talenata. Na Akademiji za muziku (Univerzitet u Ljubljani), pre tri godine je počela da okuplja oko sebe mlade muzičare  i sa njima svake godine organizuje koncerte u okviru dva festivala pod imenom "Allegro giovanissimo", koji se održavaju u dvorani ljubljanskog Magistrata.

Čelistkinja ZRINKA VLAŠIĆ je rođena u Subotici 1990. godine, u porodici muzičara. Nižu i srednju muzičku školu je završila u Ljubljani, a trenutno je studentkinja prve godine magistarskih studija ljubljanske Akademije, u klasi prof. doc. Igora Škerjanca. Redovan je učesnik seminara za violončelo kod najpoznatijih muzičara, kao što su: Enrico Bronzi, Valter Dešpalj, Sylvia Sondeckiene, David Grigorian, Gustav Rivinius, Ksenija Janković... 2011. i 2012. godine je bila stipendistkinja međunarodno priznatog kursa ISA (PragWienBudapest) u Austriji.

Svoj talenat je dokazala na brojnim koncertima i takmičenjima. 2014. godine je osvojila 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Svirel, 2013. godine 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Citta di Padova, 2012. godine 1. mesto i 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Monterosa Kawai u Varallu, sa klavirskim triom Barcarola apsolutno 1. mesto u Trstu (2009), 2013. godine dobila je Prešernovu nagradu Muzičke akademije kao član trija Barcarola i mnoge druge. Kao solistkinja i kamerni muzičar, Zrinka redovno nastupa širom Evrope.