Povodom Nacionalnog dana Norveške, 17. maja (20h) gosti Beograda i Gvarnerijusa biće višestruko nagrađivani mladi umetnici iz Norveške, violinista Tor Alvin Vika i pijanista Olaf Andreas Strand. Mladi muzičari pokrenuli su projekat „Muzička sloboda“, kojim žele da skrenu pažnju na to kako su društvene promene u Evropi krajem 18. veka i uspon buržoazije olakšali demokratizaciju pristupa umetnosti i kulturi. Davanjem konteksta muzici koju će izvesti na koncertu u Gvarnerijusu, pružiće publici mogućnost da sagleda evropski društveni razvoj iz nove perspektive, sa osvrtom na ideju o tome kako smo kao pojedinci suštinski pod uticajem naše sposobnosti da se slobodno izražavamo i aktivno učestvujemo u oblikovanju društva u kojem živimo. Pored repertoara klasičnog perioda (Mocart, Betoven), na programu koncerta su i dela norveških klasika Kristijana Sindinga, Johana Svendsena i Olea Bula.

Program: V. A. Mocart, K. Sinding, L. v. Betoven, J. Svendsen, O. Bul

Pijanista Olaf Andreas Strand, iz grada Mo i Rane (Norveška), diplomirao je na Norveškoj muzičkoj akademiji, kod poznatih mentora kao što su Havard Gimse i Katrin Stot. Olafov izuzetan talenat doneo mu je vrhunska priznanja, uključujući prvu nagradu na Norveškom muzičkom takmičenju za mlade 2018. i pobedu na takmičenju kamerne muzike Norveške muzičke akademije 2019. godine sa Triom Cordis. Ostvario je izuzetno zapažene nastupe u Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Malti i Litvaniji, očaravajući publiku i kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupao je sa istaknutim ansamblima kao što su Simfonijski orkestar Trondhajma, Norveški Radiodifuzni Orkestar i Omladinski orkestar Toppen festivala.

Violinista Tor Alvin Vika, iz Mosjoena (Norveška), student je Norveške muzičke akademije u Oslu i Kraljevskog muzičkog koledža u Stokholmu, kod eminentnih mentora kao što su Terje Mo Hansen, Lars Anders Tomter, Mats Zeterkvist i Julija Kretz. Talenat Tora Alvina doneo mu je brojne nagrade i stipendije, među kojima su stipendija Kraljevskog muzičkog koledža u Stokholmu, Sparebank1 stipendija za talente u Severnoj Norveškoj i stipendija za kulturu Vefsn Kommune. Nastupao je širom Norveške i Švedske, dok su ga turneje kamerne muzike vodile na međunarodne destinacije, uključujući Dansku, Englesku, Argentinu, Australiju, Nepal i Srbiju. Sarađivao je sa istaknutim orkestrima kao što su Norveški Radiodifuzni Orkestar, orkestar Kraljevske opere u Švedskoj, Švedski Radiodifuzni Orkestar, Trondhajm solisti, Helgeland Sinfonietta i mnogim drugim, pokazujući svoju izuzetnu virtuoznost, talenat i posvećenost muziciranju.

Ulaz na koncert je slobodan uz obavezne rezervacije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili 066/8028-368.