Koncert povodom Međunarodnog dana Frankofonije

U organizaciji ambasade Kraljevine Maroka, povodom Međunarodnog dana Frankofonije, u sredu, 20. marta sa početkom u 19 časova, u Ustanovi Gvarnerius biće održan koncert za klavir u četiri ruke, u izvođenju marokanske pijanistkinje Dine Bensaid koja će nastupiti uz pratnju talentovanog Žozefa Birnbauma sa kojim trenutno čini sastav Yadain Piano Duo. Na programu koncerta je „Karneval životinja“ Kamija Sen-Sansa. Yadain Piano Duo, koji čine umetnici različitog kulturnog porekla, ima za cilj promovisanje poruke dijaloga između različitih kultura i religija, kao i ideja solidarnosti, tolerancije, saradnje i poštovanja različitosti.

Zbog ograničenog broja mesta, rezervacije su obavezne!

Dina Bensaid (Dina Bensaïd) debitovala je 2003 godine kao solista sa Marokanskom filharmonijom. Rođena u Rabatu 1989. godine, Dina Bensaid počinje sa četiri godine da svira klavir u Kazablanci. Primetio ju je Žak Ruvje i Dina se seli u Pariz, gde studira u Ecole Normale de musique Alfred Corto pre ulaska u nacionalni konzervatorijum muzike i plesa u Parizu. Dina Bensaid je dobitnica prvih nagrada Takmičenja Nj.K.V. Lale Merjem, Stenway u Parizu, Nacionalnog muzičkog takmičenja u Maroku i takmičenja Flame u Parizu. Ona je takođe prva Marokanka odabrana da učestvuje u veoma prestižnom takmičenju Kraljica Elizabeta. Od 2016. godine, Dinu podržava Fondacija za kulturu Safran kao i ADAMI.

Žozef Birnbaum (Joseph Birnbaum) je diplomirao na CNSM u Parizu, gde je studirao kod Frank Braley i Haruko Ueda, nakon što je završio školu Concert de la Schola Cantorum. Sarađivao je sa prestižnim umetnicima kao što su Rena Shereshevskaya, Jean-Claude Pennetier, Jacques Rouvier, Itamar Golan i Jean-Frédéric Neuburger. Od najranijeg detinjstva, pored klavira,  svira i violinu, a želeći da se obrazuje u što više disciplina studirao je i filozofiju. Ljubav prema kamernoj muzici navela ga je da formira duo sa violončelistom Armance Quéro i da redovno nastupa u četiri ruke sa pijanistima mlađe generacije kao što su Maroussia Gentet i Dina Bensaïd. Nedavno je izdao CD „Jeux à la française“, koji je plod njegove saradnje sa Armance Quéro.