Koncert “La Historia de Tango” - Istorija tanga, Tango Jazz Quartet-a iz Argentine održće se u četvrtak, 18. avgusta 2022. godine u 20 časova u Ustanovi kulture Gvarnerijus. Proslavljeni argentiski sastav Tango Jazz Quartet održaće koncert u četvrtak, 18. avgusta, s početkom u 20 časova, u Ustanovi kulture Gvarnerijus (Džordža Vašingtona br.12). U okviru programa “La Historia de Tango” izvešće najlepše tradicionalne tango numere Pedra Lorenca i Pola Himeneza, preko “nuevo tango” kompozicija Astora Pjacole, sve do autorskih numera koje potpisuje vođa Tango Jazz kvarteta, saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih. Kao gosti koncerta nastupiće Beogradski orkestar Mladih. Muziku Tango Jazz kvarteta čini spoj melodijskih i ritmičkih obrazaca tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza i možda je najbolje opisuju reči svetski poznatog virtuoza na harmonici, Rišara Galijana: ”Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno”.

ČLANOVI BENDA SU:

Martin Rao de Vita, bas
Santjago Viljalba, klavir
Maurisio Paskulji, bubnjevi
Gustavo Firmenih, tenor saksofon i klarinet

Gosti koncerta: Beogradski orkestar Mladih

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta, putem mejla  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili tel. 066/8028-368.

Muzička priča ovog sastava počela je u Buenos Ajresu kada je Gustavo Firmenih, vođa kvarteta, oživeo tango plesne večeri pod nazivom „Típica y jazz“. U zlatnoj eri tanga ove plesne večeri su bile uobičajene u Argentini i tango i džez su u tom periodu živeli zajedno, ali su ipak svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet napravio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Nastupali su u najprestižnijim salama širom sveta i na najznačajnijim džez festivalima kao što su: Letnji džez festival u San Hozeu (SAD), Šangajski i Hongkongški džez festival (Kina), Nisville (Srbija), Tango & Džez festival u Tomsku (Rusija), Festival radost džeza u Johanesburgu (Južnoafrička Republika), Sunset-Sunside u Parizu ( Francuska) i mnogi drugi.

U saradnji sa festivalom Nišvile pokrenuli su projekat „Nisville Tango Big Band“, formiran od članova TJQ-a i mladih srpskih muzičara, koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih. Ostali članovi sastava su Martin Rao de Vita – bas, Santjago Viljalba – klavir i Maurisio Paskulji – bubnjevi.

Iza sebe imaju četiri kompakt-diska a prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan na međunarodnim turnejama koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.