Poručite knjigu putem sajta www.vulkani.rs i iskoristite aktuelnu akciju koja traje do 28. marta! Knjiga Voltera Tevisa Damin gambit skoro četiri decenije istim intenzitetom oduševljava čitaoce svih generacija širom sveta. Ne morate biti vrsni poznavalac šahovske igre da biste uživali u ovom briljantnom štivu, britkom i oštroumnom. Kako je naveo britanski Telegraf: „Malo je autora koji su o genijalnosti i zavisnosti pisali kao Volter Tevis.“ Damin gambit je priča o Bet Harmon, mladoj ženi koja nije dozvolila da je stereotipi sputaju. Izdigla se iz jednoličnog života u sirotištu i postala heroina svog vremena. Osvajala je život kao što je osvajala polja na šahovskoj tabli i postala univerzalan simbol upornosti, želje i uspeha. Fajnenšl tajms takođe svedoči da je ovo jedan od naslova neprolazne vrednosti: „Lužinova odbrana Vladimira Nabokova i Cvajgova Kraljevska igra su klasici. Sada im se pridružio i Damin gambit.“ Kada je roman prvi put objavljen 1983. godine, autor Volter Tevis izjavio je da on predstavlja „omaž pametnim ženama“.

Od prvog dana postojale su brojne spekulacije o tome da li je Tevis inspiraciju za glavnu junakinju našao u nekoj stvarnoj ličnosti, što je pisac porekao. Međutim, Tevis je istakao da su mu, dok je pisao roman, kao inspiracija poslužili šahovski velemajstori Robert Fišer, Boris Spaski i Anatoli Karpov, koji su ovaj sport podigli na viši nivo, ali da su apsolutno svi likovi izmišljeni.
 
Jedna istorijska ličnost imala je značajnu ulogu u procesu stvaranja romana. Brus Pandolfini, američki šahovski majstor, bio je stručni savetnik i on je sugerisao da knjiga bude nazvana po potezu kojim započinje partija. Skoro trideset osam godina kasnije, Pandolfini je bio konsultant i u televizijskoj adaptaciji knjige, Netfliksovoj seriji istog naziva – Damin gambit.
 
Planetarno popularna serija približila je roman savremenim, mladim generacijama. Damin gambit, jedinstveno delo koje odiše neiscrpnom energijom, oduševilo je čitaoce širom Srbije, koji su čekali knjigu s velikim nestrpljenjem. Reakcije i komentari su izvanredni i ovo je knjiga koja će obeležiti 2021. godinu. Ukoliko niste među onima koji su već uživali čitajući je, možete je poručiti brzo i na jednostavan način putem sajta www.vulkani.rs.