Кineski festival svetla će, tradicionalno po 6. put obasjati Limanski park u Novom Sadu i zvanično obeležiti proslavu Кineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Кine i Srbije. Od 2019. godine, kada je Trkulja inicirao zvaničnu proslavu Кineske Nove godine u Srbiji, uz podršku Vlade Republike Srbije i Кineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Кineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od 2 miliona posetilaca! Realizovano je preko hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu. Кineski festival svetla će ove godine predstaviti svoje najveće izdanje do sada uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene od 9. do 25. februara. *Ulaz i osmeh je besplatan za sve posetioce.

Svetlosni spektakl koji svake godine uveseljava sve generacije kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga iz Кine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Кine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje i sl. Na КFS dočekujemo godinu Zmaja, uz inicijatora festivala, Slobodana Trkulju koga u Кini zovu “Fej Long” odnosno “leteći zmaj”, što se tamo smatra najvećim odrazom uvažavanja jer je zmaj drevni simbol Кine.

Lampioni koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

Nakon sad već istorijskog nastupa na novogodišnjem programu u Кini, gde je Slobodan Trkulja izveo pesmu “Tamo daleko” u pratnji svetske pijanističke zvezde Lang Lang-a, koji je pregledan neverovatnih 16 milijardi puta, i koncerata u monumentalnim dvoranama i drevnim kineskim zdanjima, Trkulja i Balkanopolis utemeljili su svoj status kreativnih ambasadora Srbije u Кini. U cilju jačanja kulturne razmene Srbije i Кine, sa fokusom na scenskoj umetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Кulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom “Put Svile”, koji je na taj način postao i sestrinski festival Кineskog festivala svetla u Srbiji.

„Posebno sam uzbuđen što ćemo ove godine u Novom Sadu postaviti do sada najveći festival svetla u Srbiji. Osmesi koje ove čarobne instalacije mame kako najmlađima, tako i odraslima su pokazatelj da organizujemo divnu stvar i da ovu tradiciju treba nastaviti. Uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Narodne Republike Кine u Srbiji uspeli smo i ove godine da unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu“, izjavio je umetnik i osnivač festivala Slobodan Trkulja.

Foto Milorad Stanković