Gala koncert ruskog baleta „Petipa, s ljubavlju"

Gala koncert ruskog baleta „Petipa, s ljubavlju"  biće premijerno izveden 21. decembra u 20 časova u Kombank Dvorani. Koncert je posvećen dvestogodišnjici istaknutog koreografa, plesača, balet majstora i pedagoga čije ime zvuči kao element klasičnog plesa — Marius Petipa. Zvezde ruskog baleta, briljantni solisti Marijinskog i Mihajlovskog teatra Sankt Peterburga, kao i Boljšoj teatra, u prednovogodišnje veče, premijerno u Beogradu, izvešće remek dela klasične koreografije, "ikone" baletnog žanra – Pas de dieux,  iz najpoznatijih baleta koje voli publika: "Bajadera", "Labudovo jezero", "Don Kihot", "Korsar", "Rajmonda" i drugih. Izvođenje ove predstave «Petipa, s ljubavlju» predstavlja jedinstvenu mogućnost da se publika upozna sa koreografijom istaknutog maestra uz prelepo izvođenje solista i svetski poznatih umetnika u baletskom plesu.

Gala koncert „Petipa, s ljubavlju“ je izvanredni praznik muzike i koreografije! Čudesni plesovi i neprevaziđena veština ruskih baletskih zvezda će upotpuniti ovaj nezaboravni doživljaj zadivljujućom novogodišnjom atmosferom.  

Predstavljeni program, po konceptu i koreografiji  priznatog  ruskog umetnika i  vodećeg soliste Marijskog teatra Andreja Jakovljeva,  koji će biti izveden u dva dela od po 50 minuta, pokazaće poseban položaj rusijskog i ruskog baleta sa klasičnom koreografskom školom koji je uticao na svetsku umetnost i koji i do danas potvrđuje najviše kulturne i humanitarne vrednosti.

Marius Petipa — to je cela epoha ruskog baleta. Spisak baleta koje je izveo na ruskoj sceni umetnik rodom iz Marselja je veoma dugačak — ima ih preko sedamdeset, a originalnih izvođenja— 46, ne uzimajući u obzir plesove za opere i zabavne pozorišne komada. Svako delo Francuza koji je posvetio svoj život ruskom baletu je ispunjeno dubokim smislom.

Prvi deo:

1. Adađo iz baleta „Žizela“ (kompozitor A.Adan)
2. Pas de dieux iz baleta „Korsar“ (kompozitor A.Adan)
3. Scena „Mačak u čizmama“ iz baleta „Uspavana lepotica“ (kompozitor P.Čajkovski)
4. Scena „Zlatni bog“ iz baleta „Bajadera“ (kompozitor L.Minkus)
5. Pa de dieux iz baleta „Uzaludna preostrožnost“ (kompozitor P.Gavo)
6. Adađo iz baleta „Krcko Oraščić“ (kompozitor P.Čajkovski)
7. Beli adađo iz baleta „Labudovo jezero“ (kompozitor P.Čajkovski)

Drugi deo:

1. Scena iz baleta „Arlekinada“ (kompozitor R.Drigo)
2. Plava ptica iz baleta „Uspavana lepotica“ (kompozitor P.Čajkovski)
3. Crni adađo iz baleta „Labudovo jezero“ (kompozitor P.Čajkovski)
4. Pas de deux iz baleta „Uspavana lepotica“ (kompozitor P.Čajkovski)
5. Sedmi valcer iz iz baleta „Šopeniana“ (kompozitor F.Šopen)
6. Varijacija Nikije iz baleta „Bajadera“ (kompozitor A.Adan)
7. Pas de dieux iz baleta „Rajmonda“ (kompozitor A.Glazunov)
8. Ciganski ples iz baleta „Don Kihot“ (kompozitor L.Minkus)
9. Grand iz baleta „Don Kihot“ (kompozitor L.Minkus)

Andrej Jakovljev je zaslužni umetnik Rusije, vodeći solista Marijinskog teatra, izvodac uloga u takvim baletima kao što su "Anna Karenjina", "Žizela", "Korsar", "Uspavana Lepotica", "Karmen", "Krcko Oraščić" i dr. Od svoje pete godine se počeo baviti baletskim i narodnim plesovima. 1988 godine je završio akademiju "Vaganova" u Sankt Peterburgu. Nakon završetka Akademije Andrej Jakovljev je odmah debitovao u Marijinskom teatru u ulozi Vaclava u baletu "Bahčisarajska fontana". U sastavu trupe Marijinskog baleta, kao i gostujući solista Andrej Jakovljev je nastupao na raznim baletskim pozornicama sveta kao što su: Metropoliten Opera, Kovent Garden, Pariska opera, Bečka opera, Boljšoj teatar i mnoge drugi.

Karte su u prodaji na blagajni Kombank Dvorane i svim prodajnim mestima Eventima, a o svemu se dodatno informišite i na www.kombankdvorana.rs

Trejler pogledati ovde.