Ciklus koncerata “Sezona mladih”, koji se od 31. oktobra 2023. do 21. maja 2024. godine održava u Ustanovi kulture „Gvarnerijus”, uz direktne radijske prenose na talasima Radio Beograda 2, nastavlja se  u utorak, 20. februara (19h), koncertom sjajne mlade violistkinje Kate Stojanović. Talentovana umetnica, jedna od najboljih studentkinja gudačkog odseka FMU, nastupiće sa gošćama ‒ pijanistkinjom Sanjom Četrović i violončelistkinjom Magdalenom Matić a na programu koncerta su dela Dragane S. Jovanović, Mihaila Glinke, Hindemita i Romana Hasa. Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije mejlom Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefonom 066/8028-368 a koncert će biti direktno emitovan na talasima Radio Beograda 2. Kata Stojanović (1997) počela je da svira violinu sa šest godina, u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac" u rodnom Požarevcu.

Završila je i osnovnu i srednju školu u klasi Zorana Veljkovića kao đak generacije. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Maje Jokanović, posle čega je završila još jedan master sa specijalizacijom na Ciriškom univerzitetu umetnosti, u klasi Aleksandra Sitkovjetskog. Trenutno je studentkinja doktorskih studija violine na FMU u Beogradu. Od 2021. godine je i zaposlena na FMU u Beogradu kao „istraživač-pripravnik".

Među njenim brojnim nagradama su Prva nagrada na takmičenju „Gianluca Campochiaro" (Katanija, Italija), Specijalna nagrada izdavačke kuće Staccato na takmičenju „Anton Rubinštajn" (Diseldorf, Nemačka), Prva nagrada na takmičenju „World Open Online Music Competition" sa pijanistom Nikolom Zaringerom, u kategoriji duo.

Kao najbolji student gudačkog odseka na FMU u Beogradu, dobila je nagrade iz fondova „Miodrag Macić Mišo", „Meri Žeželj-Majer" i „Merima Dragutinović". Stipendista je Fondacije „Dobar glas" (2021, 2022), koja joj je omogućila usavršavanje na majstorskoj radionici Nemanje Radulovića, Stefani Fontanarose i Ksenije Milošević. Pored toga, pohađala je i majstorske kurseve kod Romana Simovića, Gordana Nikolića, Vesne Stanković, Bruna Kanina, Ivrija Gitlisa i Ilje Gruberta.

Aktivna kao kamerni muzičar, sarađivala je i sa Itamarom Golanom, Romanom i Milenom Simović, Đovanijem Njokijem, Marijom Špengler, Nemanjom Stankovićem, Ljubišom Jovanovićem, Ukijem Ovaskainenom, Gordanom Marjanović, Sandrom Belić i drugim renomiranim umetnicima.

Bogato iskustvo stekla je i u mnogim orkestrima, a posebno je značajno iskustvo u ulozi koncertmajstora u kamernom orkestru „Gudači Sv. Đorđa", ansamblu „Metamorfozis" i simfonijskom orkestru „Beogradski simfoničari". Od 2018. godine je koncertmajstor u orkestru „Baltic Sea Philharmonic" pod dirigentskom palicom Kristjana Jarvija, sa kojim se u martu 2022. godine istakla i kao solista, u sali Berlinske filharmonije (Nemačka), sali Kraljice Elizabete (Belgija) i Centru solidarnosti (Poljska).

Član je i „Gudačke reprezentacije mladih", sa kojom je predstavila zemlju na EXPO Dubai 2020 čiji je umetnički rukovodilac violinista Stefan Milenković.

Godine 2019. položila je audiciju za konkurs ,,Mladi i uspešni", pa je očekuje nastup uz SO RTS. Ove godine položila je audiciju za jedan od najprestižnijih festivalskih orkestara na svetu „Pacific Music Festival Orchestra" u Japanu.

Foto Gvarnerius promo
Ustanova kulture Gvarnerijus
Biljana Petković Ralčić
Mob. +381 66 80 28 368
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.guarnerius.rs