U subotu 29. juna u Konaku kneginje Ljubice u 19 časova održava se poseban koncert 12. izdanja ArtLink festivala povodom Međunarodnog Dana Dunava, koji se svake godine proslavlja u svih 14 potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, državama kroz koje protiče ova druga najduža reka u Evropi, a ArtLink festival već nekoliko godina aktivno doprinosi poboljšanju svesti o neophodnosti čuvanja prirode. Ove godine, Austrija predvodi EU strategiju za Dunavski region, a Ambasada Austrije u Srbiji i Austrijski kulturni forum zajedno sa ArtLinkom razvijaju kulturne delatnosti, saradnju vrhunskih umetnika, edukacijom mladih umetnika, razmenom znanja i koncertnih aktivnosti kako u Srbiji, tako i u Austriji. U jedinstvenom prostoru Konaka kneginje Ljubice ArtLink festival i umetnička direktorka Jovanka Višekruna Janković povodom Dana Dunava predstavlja program Na Lepom plavom Dunavu, sa gošćom iz Austrije, koja je i direktorka Vareš festivala iz Bosne i Hercegovine, violinistkinja, koncert majstor i dirigentkinja Andrea Nikolić.

Andrea Nikolić će nastupti sa festivalskima gudačkim ansamblom Kamerata Balkanika. Na koncertu će nastupiti i umetnice koje je Jovanka Višekruna Janković, direktorka festivala i inicijatorka Ženskih umetničkih priča - Women ArtLinks, okupila oko ove zanimljive ženske inicijative, violončelistkinja Izabel Važ, (Portugalija/Holandija) i violinistkinja Nataša Ristić (Srbija/Holandija).

Gošča iz Beča, Andrea Nikolić, rođena je u Sarajevu, odrasla u Varaždinu, a poslednjih 15 godina živi i radi u Beču. Uz koncertnu aktivnost violiniste, violiste i dirigenta, Andrea je i generalna i umetnička direktorka VaClaF: Vareš Classic Festivala u rodnom Varešu, u Bosni i Hercegovini, zatim bečkog festivala za novu muziku i umetnost WISE Rebel!, CRO-ArT Festivala Wien, međunarodnog ansambla solista WISE: Wien - International Soloists Ensemble - čiji je osnivač i koncert majstor, a uz to i primarijus CIPRA gudačkog kvarteta.

Za nekoliko dana boravka u Beogradu, uz svakodnevne probe sa gudačkim ansamblom Kamerata Balkanika, Andrea je održala i majstorske radionice - masterclasses sa studentima Muzičkih akademija u Beogradu i Novom Sadu, s fokusom na dela Volfganga Amadeusa Mozarta i interpretaciju savremene muzike.

Koncert povodom Međunarodnog Dana Dunava i gostovanje Andrea Nikolić ostvareno je u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

ArtLink festival tokom leta realizuje nekoliko gostovanja, a 31. avgusta nastavljaju se programi u Beogradu do kraja septembra.