Muzej primenjene umetnosti najavljuje da će ovogodišnji 43. Salon arhitekture, pod sloganom Tačka oslonca, biti održan od 12. maja do 5. juna 2021. Ovogodišnja izložba Salona kao i prethodna 2020. održava se u posebnim uslovima uzrokovanim upornim trajanjem pandemije izazavne korona virusom Covid19, uslovima koji otežavaju sve vidove normalnosti kako ih poznajemo u smislu rada, kretanja, susretanja i okupljanja. U takvom kontekstu nije moguće organizovati svečano otvaranje sa velikim brojem posetilaca već je planirana dodela nagrada u sredu 12. maja u 19 časova uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih. Tom prilikom Žiri 43. Salona arhitekture sastavljen od istaknutih arhitekata -  Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

Opisujući godinu za nama kao i ovu u kojoj smo, i neprestano se boreći sa globalnom pandemijom, možemo ih nazvati godinama trauma i neizvesnosti. Ali mozda ih možemo razumeti i kao putokaz ka novoj motivaciji i shvatanju potrebe za vizijom kako nove opšte, tako i nove arhitektonsko-urbane budućnosti. Izabranim sloganom Tačka oslonca Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora. A samim tim i isticanje značaja ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora koji nisu u suprotnosti sa potrebama većine građana, običnih stanovnika. Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca, istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma. Čini se da je stari poziv za povratiti grad danas aktuelniji nego ikad.

Salon arhitekture je izložba arhitekture koja tradicionalno, više od četiri decenije, u godišnjem ritmu, afirmiše i vrednuje arhitektonsko stvaralaštvo i predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji a otvorena je i za učesnike iz inostranstva. Od ukupno 232 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 129 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 74 rada u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske fotografike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture - javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Prateći program Salona koji uvek donosi niz zanimljivih događaja, tema, programa i izložbi i ove godine, nažalost, neće biti održan u punom formatu usled ograničavajućih uslova okupljanja prouzrokovanih pandemijom Covid19. Predviđen je samo fakultetski program - manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka čija izložba će biti otvorena 18. maja 2021.

Izložba će, tokom trajanja biti otvorena za posetu uz poštovanje svih mera zaštite radi sprečavanja širenja Covid-a19. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja. Tokom trajanja 43. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama.

Kustos Salona i urednik kataloga: Ljiljana Miletić Abramović. Kustos saradnik: Mioljub Kušić, kustos Zbirke za arhitekturu MPU. Dizajn vizuelnog identiteta kataloga, plakata i pozivnice: Borut Vild, dizajner. Priprema za štampu izložbenih plakata i kataloga Dušan Tkačenko, dizajner.

Sve dodatne informacije o 43. Salonu arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.